Foto: Bildbyrån

Björgen om ätstörningarna: ”Viktigt att föräldrar och tränare finns där”

Uppdaterad
Publicerad

Ätstörningar bland unga längdskidåkare ökar enligt rapporter från Norge. Nu ger sig förra skiddrottningen Marit Björgen in i debatten.

– Det är viktigt att föräldrar och inte minst tränare finns där, säger Björgen till NRK.

I början på april slog norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen larm om att ätstörningar ökar hos unga längdskidåkare.

– Det har aldrig varit så här illa som det är nu, sa hon till SVT Sport.

”Viktigt att föräldrar och tränare finns där”

Nu ger sig Norges förra storåkare Marit Björgen in i detbatten.

Björgen menar att det största ansvaret för unga skidåkares hälsa och kostvanor måste ligga hos tränare och föräldrar. Som vän eller lagkamrat kan det ibland vara ett svårt ämne att prata om.

– Det är viktigt att föräldrar och inte minst tränare finns där, att man följer upp ungdomarna, är närvarande och pratar med dem. Kanske ska vänner få vara vänner, och så får andra ha som uppgift att ta snacket.

”Kan du äta det där?”

Att hon själv åt tillräckligt och rätt under karriären tror hon var en av faktorerna som gjorde henne till världens bästa skidåkare.

– Jag har ofta fått frågor i matbutiken, ”kan du äta det där?”. Men om det är någon som kan äta det så är det ju jag som tränar så mycket, berättar hon.

– När jag går ifrån matbordet, då ska jag vara nöjd och mätt, det har varit fokuset. Jag tränade 800-1000 timmar och var beroende av att få i mig näring, det är det som är vår drivkraft, och det är kanske därför jag lyckades så bra utan både skador och stora sjukdomsavbrott.

”Ska vara försiktiga med att dela bilder på våra kroppar”

För att försöka få bukt med vikthetsen uppmanar det norska skidförbundet sina åkare att tänka efter innan de visar upp sina kroppar på sociala medier. Det är rätt väg att gå, tror Marit Björgen.

– Jag tror att det är viktigt, inte minst för de som är i landslaget och i toppen. Jag tror inte att en 16-åring ska jämföra sig med världens bästa längdskidåkare, för här pratar vi om små marginaler och personer som tränat i många år. Därför ska vi vara försiktiga med att dela bilder på våra kroppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.