Diggins om kommentarerna: ”Har fått erfara hur jobbigt det kan vara”

Uppdaterad
Publicerad

Längdstjärnan Jessie Diggins brinner för att stoppa klimatförändringarna, bland annat genom organisationen Protect Our Winters. Därför förvånas hon inte över SVT Sports granskning som visar på en allt kortare vintersäsong.

– Det är inte så förvånande som det borde vara, men det är exakt så skrämmande, säger hon till SVT Sport.

Tillsammans med SMHI har SVT Sport tagit fram siffror för hur tio europeiska vintersportorter påverkas av klimatförändringarna om jordens uppvärmning fortsätter på samma sätt som i dag.

På nio av de tio orterna går man mot en månad kortare vintersäsong vid nästa sekelskifte.

Amerikanska längdåkaren Jessie Diggins, med ett OS-guld på meritlistan, är aktiv inom den globala organisationen Protect Our Winters, som jobbar för att sätta fokus på klimatfrågan.

Hon är inte förvånad över resultatet av SVT Sports granskning.

– Jag tycker det är väldigt tragiskt. Vi måste skapa förändring. Vi måste bättra oss. Det är inte så förvånande som det borde vara, men det är exakt så skrämmande, säger hon till SVT Sport.

”Mitt jobb att använda min röst”

Organisationens mål är bland annat att begränsa jordens uppvärmning.

– När man är med folk med samma åsikter som en själv är det lätt att man tror att alla bryr sig om det här, men tyvärr är det inte så. En stor del av mitt jobb är att använda min röst och mina sociala medier för att få folk att agera, säger Diggins.

Flera andra amerikanska vinteridrottare har också gått med i organisationen, men hon förstår varför inte alla pratar om frågan lika högljutt, även om de kanske hade velat.

– Jag vet att det kan vara skrämmande att använda sin röst, speciellt när du riskerar att kritiseras. Det har jag fått erfara, hur jobbigt det kan vara.

Har fått mycket kommentarer

Diggins berättar att hon har fått mycket reaktioner från människor som ifrågasätter hennes arbete.

– När jag började skriva om klimatförändringar var det många som sa: ”Hur kan du tro på den här bluffvetenskapen?”. Det var många sådana kommentarer.

Hon säger att hon skakar av sig många kommentarer, men det händer också att folk går över gränsen.

– Då och då säger någon något som verkligen är sårande och som är svårt att ignorera. Jag förstår varför det är jobbigt att använda sin röst, det är enklare att inte göra det.

”Sorgligt att se”

Diggins menar att hon under sin karriär tycker sig ha sett effekterna av klimatförändringarna.

– Till exempel åkte vi till Rovaniemi på läger för tre-fyra år sedan. Man är vid polcirkeln och det finns blommor bredvid spåret. Det är vackert, men inte den tiden på året. Det var sorgligt att se.

Längdvärldscupen var i år planerad att avgöras på 14 orter plus OS i Peking. Det innebär mycket resande. Diggins har ett förslag för hur det kunde minimeras. Hon hade gärna sett att man alltid reste till ett grannland.

– Jag förstår att det är mycket logistik inblandat och att det inte är så simpelt. Men med det sagt, så skulle det vara så coolt att ha ett tävlingsprogram som bildar en slinga, att man inte åker sick-sack. Det skulle jag verkligen stå bakom, säger hon.

Så förändras klimatet på de klassiska vinterorterna

Antal dagar per år med snö på marken i dag* respektive under perioden 2090-2099:

Åre:   236 – 206 (-30 dagar per år med snö på marken)

Falun:   183 – 156 (-27)

Oslo:   182 – 154 (-28)

Levi:   251 – 219 (-32)

Ruka:   239 – 205 (-34)

Kitzbühel:   211 – 183 (-28)

Oberstdorf:   250 – 216 (-34)

Zermatt:   342 – 326 (-16)

Chamonix:   305 – 276 (-29)

Cortina:   231 – 198 (-33)

Siffrorna baseras på att jordens uppvärmning fortsätter i samma takt, det vill säga tre grader fram till sekelskiftet.

*I dag = beräkningarna är baserade på perioden 2001-2030.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.