Åke Andrén Sandberg utvecklar sitt resonemang om rapporten:
– Då ska det vara medicinska studier, och man ska ha etiskt tillstånd. Att hålla på att experimentera med idrottsmän, det tycker jag inte alls är korrekt, säger Åke Andrén Sandberg.
– Jag tycker att det är för mycket mediciner, och vill se mindre mediciner. Sedan finns det mycket i rapporten som är bra, men huvudslutsatserna är jag mycket tveksam till, fortsätter han.
Björn Ferry tar upp den moraliska aspekten.
– Det kan mycket väl vara så att man håller sig till reglerna. Men det finns något som heter moral också. Allt handlar om att det är prestationshöjande eller inte. Det tycker jag är den svagaste delen i rapporten. Det hittar man först på sidan 114, och man hänvisar till forskning fram till 2008. Konsensus nu inom vetenskapsvärlden är att det finns en positiv effekt på både styrka och snabbhet. Jag tycker att det är konstigt att man kommer till de slutsatserna som man gör, säger Björn Ferry.
”Känsligt och problematiskt”
Åke Andrén Sandberg hoppas att rapporten inte innebär ett förändrat synsätt om användandet av astmamedicin i Sverige.
– Jag hoppas att vi fortsätter som vanligt. De som har astma behandlar man med astmamedicin, och de som inte har astma behandlar man inte med astmamedicin, säger han till Aktuellt.
Björn Ferry tror på en regeländring.
– Många använder ju astmamedicin i Sverige också, vilket gör det här så känsligt och problematiskt att prata om det. Kollar man de som har haft astmadispenser så är det tre gånger så stor chans att vinna medalj på OS än icke-astmatiker. Jag menar att det ska inte vara en nackdel att vara frisk. Där grundproblemet, vilket också gör att jag tror att man kommer ändra reglerna, säger Björn Ferry.