• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experterna kritiska mot astmaregler: ”Ett jättestort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Astmamedicin kan ha en effekt på idrottsprestationer. SVT Sports experter Anders Blomquist och Björn Ferry ser problem med reglerna kring preparaten. ”Är det en fördel så är det en signal att alla ska ta det, om de ska vinna”, säger Ferry.

– Bort med alla mediciner inom elitidrott – det är för friska personer. Punkt.

Så sade Björn Ferry i veckan. Den förre skidskytten vill eliminera gråzonen där även små prestationshöjande effekter från mediciner som idrottare tar på grund av sjukdom, kan bli avgörande i tävlingar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

I Vinterstudion på lördagen fortsatte diskussionen, och Åke Andrén-Sandberg, läkare på Riksidrottsförbundets dopningskommission, håller inte med om Ferrys förslag.

– Det är naturligtvis orimligt. Även de som är sjuka måste få vara med i idrotten. Gränsen går vid om de kan bli bättre än normalt eller inte, säger han.

”Fungerar inte”

Ferry menar att problemet är att forskningen inte kan svara på om man till exempel får en effekt på fem sekunder på tio kilometers skidåkning.

– Om jag hade åkt fem sekunder snabbare i alla mina lopp hade jag fördubblat mitt antal pallplatser, säger Ferry i Vinterstudion.

Men man forskar inte på verkliga tävlingar.

– Nej, vi mäter ju inte resultat, utan vi  mäter effekten på kroppen. Så det finns inga medicinare som sitter ute och mäter och ger hälften av skidåkarna en sak och hälften får ingenting. Det fungerar inte, för många andra saker påverkar också. Den typen av forskning är omöjlig, säger Andrén-Sandberg.

Han medger att till exempel astmamedicin kan ha prestationshöjande effekter.

”Jättestort problem”

– Det är en fördel. Vi vet att på andningen har det ingen effekt, men däremot i en spurtduell kan det ha effekt, därför att det har en viss effekt på hjärtat, det har en viss effekt på musklerna. Då är vi nere långt under femprocentsnivån som Björn Ferry talar om, men visst kan man ha en effekt om man tar det innan, säger läkaren.

Längdexpert Anders Blomquist håller inte med Ferry om att alla mediciner ska förbjudas, men menar att astmapreparaten sätter idrottarna i ett svårt läge.

– Där finns det nu ett jättestort problem, när man inte har ett regelverk som tar höjd för den eventuella fördelen. Och där hamnar alla aktiva tycker jag i ett jättesvårt läge, för hur man ska hantera det.

– Ja, för är det en fördel så är det en signal att alla ska ta det, om de ska vinna den där spurten som vi nyss såg, säger Ferry, och syftar på spurten i tremilen i herrarnas längd i La Clusaz, där Finn Hågen Krogh spurtvann mot Martin Johnsrud Sundby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet