Johan Eliasch om planen för nya vintermästerskapet ”FIS-games”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet planerar för ett nytt mästerskap.

I februari 2024 väntas man arrangera det första ”FIS Games”.

– En känsla av att det här är en festival, säger ordföranden Johan Eliasch till SVT Sport.

Internationella skidförbundet vill höja intresset för sina discipliner. Den svenske ordföranden Johan Eliasch berättar nu om planen för ”FIS Games”.

– Vi är över 50 procent i olympiska vinterspelen. Så stora är vi. Och jag skulle vilja säga att vi har den bästa delen av de olympiska vinterspelen, det är vad folk gillar bäst, säger Eliasch och berättar att planen är att samla alla FIS-discipliner vart fjärde år, när det inte är VM eller OS, i samma land och arrangera tävlingar parallellt.

– Vi får en känsla av att det här är en festival för våra discipliner.

– Det är en möjlighet för oss att öka uppmärksamheten kring discipliner som freestyle och snowboard, som har stor potential men inte får mycket exponering i världscupen.

”Ska jag vara ärlig så...”

Det svenska längdlandslaget är positivt till ”FIS-games”, men har inte fått så mycket information än.

– Vi har fått veta så otroligt lite än, vi vet inget än mer än att det kanske blir av. Spontant är det bra att få in åren då det inte är mästerskap, positivt med extra krydda då, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Farhågan: Kan bli en mättnad

Hur många stora “mästerskapsliknande” event är längdsporten redo för?

– Det är en relevant fråga, det kan bli en mättnad i de stora grejerna, det ska ju ändå vara något speciellt, därför OS är så stort, för att det blir något extra vart fjärde år, samtidigt ska vi inte döma ut något innan vi sett hur det där. Vi får se vilken tyngd det får, säger Byström.

Även Emma Ribom har samma tanke.

– Då får vi inte de mästerskaps-fria åren vi haft vart fjärde år, det blir en ny grej, men samtidigt tycker jag att vi ska våga var nyfikna och titta på nya spännande event för att få sporten att växa ytterligare, jag ser mest bara fördelar med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.