Foto: Bildbyrån

En del fluorvalla förbjuds i skidskytte – inte i längdskidor

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidåkare som Frida Karlsson och Jens Burman får tävla med fluorvalla under skidorna även nästa säsong.

Men skidskyttestjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson förbjuds – delvis.

– Det här är ett mildare förbud än det hade kunnat vara, säger skidskyttets vallachef Kent Norell till SVT Sport.

Internationella skidförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundets (IBU) har tagit olika beslut i frågan om fluorvalla.

Användning av skidvalla med fluor i har varit omdiskuterat under många år. EU förbjuder producering, försäljning och användning av vissa, men ännu inte alla, produkter.

Under tisdagen kom Internationella skidskytteförbundet (IBU) med beskedet att de förbjuder en del fluorvalla i sina tävlingar från och med kommande säsong, 2021–2022.

”Marginella skillnader”

C8 förbjuds, men C6 som är tillåtet enligt EU-reglementet är fortfarande tillåtet.

– Vi har ju använt både C8- och C6-produkter och jag har kommit fram till att det är marginella skillnader mellan de här två. Vi pratar inte om samma skillnader som vi pratade om ifjol då vi pratade om fluorfritt eller inte, säger Norell.

Man siktar mot ett totalt fluorförbud, men än så länge är inte testapparaturen helt tillförlitlig.

– Det är en del av problematiken och i den processen har vi varit delaktiga. Vi är rörande överens om att vi vill ha tillförlitlig mätapparatur för att vi ska kunna bedriva idrotten med fair play. Där är man inte riktigt i mål, även om det går åt rätt håll.

Hur det här aningen mildare förbudet ska regleras har man ännu inte fått information om.

Fis gör inte likadant

Senare under kvällen kom ett motsatt besked från Internationella skidförbundet (Fis). Förbundet tillåter vallan, som var tillåten förra säsongen, även under kommande vinter då OS arrangeras i februari och ska ta ett beslut först efter kommande säsong.

Det är andra gången som Fis skjuter fram sitt beslut om ett förbud.

En av huvudanledningarna är att förbundet inte anser sig ha hittat en testmetod som garanterar att ingen tävlande kommer att kunna fuska med fluorvalla.

”Fis fortsätter att vara fast beslutna om att utveckla en tillförlitlig testmetod”, skriver förbundet i ett uttalande.

KLIPP: Därför ska du bry dig om fluorvalla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.