Sveriges längdlandslagschef Anders Byström Foto: Bildbyrån

Landslagschefen: ”Synd att vi inte fått klara besked tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen kom beskedet, det blir inget fluorförbud den här säsongen. Det meddelade först IBU och sedan Fis via varsitt pressmeddelande.

– Det är skönt att veta att man inte chansar och gör något som ger osäkerhet för åkarna. Så det känns helt rätt att man väntar med det här beslutet, säger Sveriges längdlandslagschef Anders Byström till SVT Sport.

Det blir inget fluorförbud den här säsongen – varken i skidskytte eller i längdskidor – något som uppskattas av Sveriges längdlandslagschef Anders Byström.

– Har man inte utrustning som inte är bra nog så kan man inte genomföra det helt enkelt.

– Önskemålen från de aktiva är också att man inte inför förbudet förrän man kan garantera en utrustning med säkra tester.

Inför beslutet har det varit en del uppgifter som gått fram och tillbaka om själva förbudet.

– Det är klart att det är synd att vi inte fått klara besked tidigare samtidigt som de försökt fram till det sista att lösa det här med en testapparatur, säger Byström och tillägger sedan:

– Det är ingen dramatik för vår del, vi har varit förberedda för båda scenarion.

”Det märks tydligt”

Försäsongens förberedelser har varit tuffare för vallateamet än för åkarna.

– Vallateamet har fått exprimentera för att få till saker utan fluor och samtidigt ha tanken på att det kan bli en säsong till med flourvalla. Men de har varit smarta nog att inte ha tagit för stora kliv.

– De tester som de gjort är förmodligen inte bortkastat heller känner vi för det kommer förmodligen ett fluorförbud om ett år ändå.

Vad säger du om utvecklingen som ändå kommer?

– Det märks tydligt om man har fluorvalla eller inte. Samtidigt så är det så viktigt för miljön och hälsan hos vallarna framföralllt men nu tycker jag ändå det är rätt att man väntar med förbudet.

KLIPP: SVT Sport förklarar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.