Stjärntrion Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har under våren meddelat att de satsar på egna träningsupplägg utanför landslaget inför skidsäsongen.
Dessutom genomför Jonna Sundling och Emma Ribom, som båda är kvar i landslagets träningsgrupp, ett eget höghöjdsläger samtidigt som deras tränare Magnus Ingesson, i Expressen, kritiserat ledningen för att de inte erbjuder höghöjdsläger.
Avhoppen har skakat om svensk längdskidsport och väckt frågan: Hur bör landslaget vara organiserat?
– Modellen som vi har haft under en lång tid, där vi har en stor grupp som gör väldigt mycket tillsammans – det ser jag inte är framtiden. Jag tror att vi behöver hitta en ny struktur på landslagsmodellen som gör det möjlig att individanpassa uppläggen, säger Per ”Pliggen” Andersson.
Mer individualism
Han är den tidigare landslagsroddaren som blev tränare åt OS-roddaren Lassi Karonen. I dag är Per Andersson idrottsläkare och anlitades av Sveriges olympiska kommitté (SOK) under åren 2015–2021 och var skidlandslagets läkare 2013–2018 och 2020–2021.
Han har på nära håll följt skidlandslagets verksamhet och kan dra egna slutsatser genom sin egen tränar- och läkarkompetens.
– Vi börjar komma in i en ny tid där vi ser mer inslag av individualism, vilket i sig är bra, men samtidigt finns stor nytta att tillhöra en stor grupp. Jag är bekymrad över hur man ska kunna hitta en modell som skapar ett lugn kring längdskidsporten. Jag vet vilka extrema individualister som längdskidåkare är på den nivån. Vilket de måste vara.
Falk håller med
Tidigare landslagsåkaren Hanna Falk håller med:
– Det är kanske dags för landslaget att se över modellen. Problemet har varit att vissa åkare har tränare som också är tränare i landslaget och andra sina tränare utanför. Om du har en tränare som du jobbar tajt med, då kanske man vill hålla det fullt ut. Det har varit en utmaning genom åren.
KLIPP: Stjärnornas avhopp från längdlandslaget
Per ”Pliggen” Andersson
Bakgrund som aktiv: Landslagsroddare. Deltog bland annat i OS i Barcelona 1992 och tillhörde landslaget under 1990-talet.
Bakgrund som tränare: Tränade under åren 2005–2012 roddaren Lassi Karonen som bland annat kom sexa i OS i Peking 2008, fyra i OS I London 2012 och tog EM-silver 2010.
Bakgrund som läkare: Idrottsläkare som bland annat anlitats av SOK och svenska skidlandslaget. Driver i dag en läkarklinik