• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Frida Karlsson stoppas från tävlande

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson uppfyller inte svenska skidförbundets hälsokrav.

Nu stoppas hon från tävlande.

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken, säger Karlsson i ett pressmeddelande från svenska skidförbundet.

Frida Karlsson tävlade i världscuppremiären i Ruka men stod över helgens tävlingar i Lillehammer. Enligt skidförbundet på grund av lättare förkylningssymptom.

Under förra veckan genomfördes en planerad hälsokontroll av Frida Karlsson av förbundets läkare. Kontrollen visade resultat som gör att Frida Karlsson stoppas från att tävla och under en tid måste dra ner på sin totala belastning.

– Vi gjorde nyligen en hälsokontroll och Frida uppfyller inte kriterierna. Ur ett hälsoperspektiv måste vi ta beslutet att hon drar ner på allt under en period, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport.

– Man måste ha en balans i belastningen och återhämtningen och det har inte blivit tillräckligt balanserat den senaste tiden. Hon måste ta steg tillbaka.

KLIPP: Frida Karlsson i en intervju med SVT Sport den 28 november.

”Ledsen och besviken”

Vilka exakta krav som inte uppfyllts och vilka specifika korrigeringar som krävs vill Magnus Oscarsson inte gå in på.

– Det går vi inte in på. Vi har våra hälsokontroller där vi mäter olika parametrar men vi kommer inte gå ut med specifika parametrar.

Elitskidåkning ställer höga krav på balans mellan de stora mängderna träning och återhämtning och de flesta utövare på elitnivå går någon gång under sin karriär mer eller mindre över gränsen och får överbelastningar av olika slag, skador och så vidare.

Frida Karlsson själv önskar att gå ut med bakgrunden till varför hon inte kommer att tävla den närmsta tiden.

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, säger Frida.

ARKIV: Frida Karlsson om sin mentala styrka (27 maj 2019)

”Behöver få lugn och ro”

Nu väntar en period med viss neddragning i träningsmängd och vid behov vägledning, samt uppföljning av de hälsokontroller som landslaget har för att säkerställa åkarnas hälsa.

Detta ska vara okej innan Frida kan komma tillbaka i tävling igen. Hur snabbt hon är tillbaka kan landslagsläkaren inte svara på.

– Frida mår bra. Fysiskt och kroppsligt mår hon bra. Vi spekulerar inte i hur länge hon blir borta och jag kan inte säga när under säsongen som hon är tillbaka, säger Oscarsson.

Tidigare i höstas stoppades norskan, Ingvild Flugstad Östberg från tävlande på grund av hälsoproblem.

ARKIV: Ingvild Flugstad Östberg stoppades från tävlande av liknande anledning tidigare i höstas

ARKIV: Julia Belorukova slår till Frida Karlsson med staven (22 mars 2019)

Fakta om hälsokontroll för svenska landslaget

• Regelbundna hälsosamtal aktiva och läkare.

• Årligen återkommande utbildningsmoment avseende nutrition med spetskompetent näringsfysiolog.

• Kost- och aktivitetsregistreringar.

• Individuell uppföljning och utbildning.

• Årliga provtagningar, kroppssammansättningsmätningar.

• Utvärderingsanalyser efter träningsläger med kartläggning och ställningstagande till åtgärder.

• I vardagen ett arbetssätt i organisationen där all personal jobbar väldigt nära de aktiva med daglig kontakt framför allt tränare-aktiv.

• Vid behov tillgång till bedömning av beteendevetare.

• Kontrollsystemet kompletteras även med det arbete SOK (Sveriges Olympiska Komittèe) gör med liknande kontroller, läkarkontakter med hälsosamtal. Samarbete mellan SSF och SOK finns i dessa frågor.

Källa: Svenska skidförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.