Hanna Öberg, Mona Brorsson, Emma Nilsson och Linn Persson i det svenska stafettlaget. Foto: Lotta Fahlberg, SVT

Öberg förde Sverige till andraplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg var inblandad i segerstriden som avslutare för det svenska stafettlaget i Hochfilzen. Italien vann och Öberg spurtade ner Frankrike och knep andraplatsen, samma placering som i OS.

– Jag kanske hade chansen, speciellt som Sanfilippo tappade något (magasinet) men jag bommade det sista skottet och det tog lite tid. Jag kände redan från början att jag skulle ta fransyskan. Jag kunde åka så behagligt, säger Öberg till SVT Sport. 

Öberg bidade sin tid bakom fransyskan Anais Bescond och blev nästan lite störd av den legendariske tränaren Wolfgang Pichler som skrek ut taktiken så det ekade i dalen.

– Wolfgang skrek att jag skulle rycka i den sista backen men det kunde jag ju inte göra eftersom han avslöjat taktiken för fransyskan, säger Öberg med ett stort leende.

Pichler förklarar att det handlade om en psykning.

– Det var ett taktiskt drag. Jag ville göra den franska flickan osäker och jag var säker på att Hanna skulle slå henne. Hanna hade något extra, säger Pichler om händelsen och var mer än nöjd med lagets insats trots att det går att hitta förbättringar.

– Målet var pallen men vi kunde lika gärna ha blivit sexa. Det var inte en topprestation och några av tjejerna gjorde en medelinsats men en andraplats är alltid en succé, säger tysken.

Öberg hyllas för sin smartness

– Vilket taktiskt fint spurtvarv Öberg gör. Hon går förbi precis där hon ska, säger SVT Sports expert Helena Ekholm efter att Öberg gått förbi strax före upploppet.

Den internationelle skidskyttebasen, svensken Olle Dahlin, var på plats i sin första tävling i vinter och kunde krama om Öberg efter insatsen.

Hanna Öberg jagade italienskan Federica Sanfilippo och sköt fullt och var 20 sekunder efter vid den första skjutstationen. Och åkte sedan snabbare. Men Sanfilippo sköt fullt i stående och kunde med förvånad min lämna vallen 12 och 13 sekunder före fransyskan Anais Bescond och Hanna Öberg som fått ta ett extraskott efter att ha bommat sitt sista skott. De kunde inte göra något åt Sanfilippo som var starkast i dag, så väl på vallen som i spåret.   

Emma Nilsson växlade som trea

Emma Nilsson hade tre missar i det första liggande skyttet och klarade sig precis från en straffrunda. Gick ut som åtta, 36 sekunder efter ledande Vitryssland. I det andra stående sköt Nilsson snabbt och fullt och lämnadde vallen som femma, 31 sekunder efter ledande Italien som satt sitt ess Dorothea Wierer på den här sträckan. Hon stannade på vallen i 19 sekunder för att skjuta ner de fem tavlorna. Nilsson växlade som trea, 32 sekunder efter ledande Italien.

– Det kändes som om jag sköt överallt på det stående och jag vet inte vad som hände på det sista varvet och växlade som trea, säger Nilsson.

Mona Brorsson var snabbt ikapp täten på andra sträckan men sköt långsamt i det första liggande skyttet där det även blev ett extraskott. Hon lämnade vallen 24 sekunder som fyra efter ledande Slovakien som toppat med Anastasija Kuzmina.

Brorsson: ”Jag ville inte göra bort mig”

Brorsson missade sitt sista skott på det stående och fick ta till två extraskott innan hon kunde åka ut som åtta, 39 sekunder efter täten. Brorsson gick ut samtidigt med snabbåkande norska Tiril Eckhoff och hängde med till slutkilometern men fick släppa fyra sekunder till växlingen. Växlade som åtta, 34 sekunder efter Slovakien. 

– Jag ville vara offensiv och så fick jag den första bommen och tog det lugnare. Jag ville inte göra bort mig, säger Brorsson.

Bra start av Linn Persson

Linn Persson inledde och sköt fullt på det första liggande skyttet och var tvåa ut i spåret efter Italiens Lisa Vittozzi. I det andra stående skyttet bommade Persson sitt fjärde skott men fick ner tavlan med sitt första extraskott och lämnade vallen som sjua. Persson växlade som fyra, fem sekunder efter ledande Italien.

– Jag är nöjd och det kändes bra även om jag var lite sliten sedan i går, säger Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.