Hans Christer Holund kommer att streta på i sin ensamhet mot OS i Peking. Spelen inleds 4 februari. Foto: TT

Holunds extremplan inför OS – tävlingsfritt i två månader

Uppdaterad
Publicerad

Hans Christer Holund har lagt upp en extremplan inför OS i Peking. Han ska inte tävla på nästan två månader innan han kommer till start.

– Jag är inte en person som behöver tävla för att komma i form, säger Holund.

Holund kommer att ställa upp i Davis världscuptävling över 15 km fritt på söndag. Sedan blir det bara träning fram till OS-starten i skiathlon över 30 km i Peking 6 februari, då har det gått 57 dagar.

Han skippar alltså Tour de Ski och världscuptävlingarna i Les Rousses (Frankrike) och Planica (Slovenien) i januari. Och nationella tävlingar på hemmaplan.

Tour de Ski

– Jag är inte en person som behöver tävla för att komma i form. Jag kan lika gärna göra ett testlopp. Jag behöver inte tävla för att vara i toppform till OS, säger Holund till NRK.

Fick klartecken efter andraplatsen i Lillehammer

32-åringen var tvåa i den senaste helgens 15 km fritt i Lillehammer, 1,6 sekunder efter landsmannen Simen Hegstad Krüger. De stod i en klass för sig. Det loppet gjorde att Holund nu kan fullfölja sin extrema plan inför OS.

– Hade det inte gått så bra där hade jag inte klarat av att genomföra plan A. Hade jag inte visat ett så bra formbesked så hade vägen till OS varit betydligt krokigare, säger Holund.

Norge har inte tagit ut sin OS-trupp men Holund ska enligt NRK ha fått ett förhandsbesked om att han redan har sin plats klar.

– Hans Christer har under åren kommit fram till att han svarar bra på att enbart träna, säger längdtränaren Eirik Myhr Nossum.

Therese Johaug står över Tour de Ski men planerar att tävla i Les Rousses 14-16 januari. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet