Foto: Bildbyrån.

Ingen världscup i Ulricehamn nästa år heller

Uppdaterad
Publicerad

Ulricehamn får inte vara arrangör i världscupen i längdskidor den här säsongen.

Nu står det klart att de nobbas även nästa år på grund av miljötänk.

– Fis satte ner foten, säger Jesper Fritzson, ordförande i världscupbolaget, till Ulricehamns Tidning.

Det har anordnats världscuptävlingar i Ulricehamn 2017, 2019 och 2021 och tävlingarna har lockat stor publik.

Men till kommande säsong nobbades staden.

Nu står det klart att Ulricehamn stoppas som tävlingsarrangör även säsongen 2023/2024. Detta efter att världscupen delats in i geografiska block för att minska resor och öka hållbarheten i arrangemangen. Det långa avståndet till övriga arrangörer i det nordiska blocket fäller avgörandet.

”Inte enkelt att placera in i kalendern”

– Antalet tävlingsveckor vi har är begränsade och Ulricehamn är inte enkelt att placera in i kalendern. För dem är det mest logiskt att arrangera en tävling i januari-februari. Skulle de få en tävling i december så följer vi inte våra nya principer kring hållbarhet. Med det sagt är Ulricehamn inte helt uteslutet i framtiden, vi vill gärna komma tillbaka på grund av publiken och kvaliteten på arrangemangen, säger Michal Lamplot i Fis till Ulricehamns tidning.

Ulricehamn kommer fortsätta arbeta för att få arrangera tävlingar i världscupen igen och enligt Jesper Fritzson, ordförande i världscupbolaget, siktar de mot säsongen 2024/2025.

Skidförbundet: ”För långt bort”

Svenska skidförbundet backar Fis men tycker samtidigt att det är synd.

– Det är jättesynd om Ulricehamn som hamnat i bakvattnet trots sina framgångar men det finns andra aspekter och när det gäller decembertävlingarna nästa år så ligger Ulricehamn för långt bort för att det ska vara försvarbart, säger längdchefen Lars Öberg till BT.

KLIPP: Linn Svahns krokiga väg tillbaka från axelskadan: ”Ett oskrivet kort” (26 oktober):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.