Hanna Öberg har stått i rampljuset senaste veckorna. Foto: Bildbyrån

Intresset för Öberg har skjutit i höjden: ”Vi kan inte göra allt”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg har stått i rampljuset senaste veckorna efter succén på hemma-VM i Östersund.

Nu berättar 23-åringens presschef Torbjörn Nordvall att intresset för skidskyttestjärnan har skjutit i höjden.

– Senast i dag har jag fått tre intervjuförfrågningar från stora tv-produktioner som vill ha med henne. Man får ha lite is i magen så man inte far i väg. Det är mitt råd till Hanna också, vi ska inte göra allt, säger han till SVT Sport.

Torbjörn Nordvall var spindeln i nätet kring det svenska längdskidlandslaget under elva år innan han 2016 valde att kliva åt sidan. Han har följt Charlotte Kalla genom hela karriären.

Sedan Nordvall klev av landslaget har han fortsatt att vara Kallas privata presschef. Duon har jobbat tillsammans i elva år.

Torbjörn Nordvall tillsammans med Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån

Men från och med april 2018 är Nordvall även den som hanterar mediekontakterna för skidskyttestjärnan Hanna Öberg.

23-åringen från Piteå blev folkkär efter OS-guldet i Pyeongchang och har senaste året mottagit både Svenska Dagbladets bragdguld och Jerringpriset för sina insatser.

Öberg popularitet har ökat ännu mer efter VM-succén på hemmaplan i Östersund under de senaste veckorna med ett guld, ett silver och ett brons.

Ska träffa Öberg i Oslo

För SVT Sport berättar presschefen Torbjörn Nordvall att det mediala trycket skjutit i höjden.

– Nu ramlar det in förfrågningar. Det började redan i slutet av förra veckan. Nu har vi ganska många stora grejer som hon kanske inte är van vid. Senast i dag har jag fått tre intervjuförfrågningar från stora tv-produktioner som vill ha med henne. Det är lite bredare journalistik, det är ingen vanlig telefonintervju. Det är mer tidskrävande och längre jobb. Allt från 15 minuter till en heldag. Nu kommer vi in i en ännu skarpare fas och får värdera, som jag fått göra med Charlotte. Vi kan ju inte göra allt, men lagom är bäst.

Hur hanterar ni medietrycket som kommit med VM-framgångarna?

– Nu kommer jag träffa Hanna i Holmenkollen när hon ska tävla här i veckoslutet. Då har vi en lista vi ska diskutera kring och känna hur mycket hon orkar och vad hon vill.  Man får ha lite is i magen så man inte far i väg. Det är mitt råd till Hanna också, vi ska inte göra allt. Men ytterst är det hon som är chefen och bestämmer.

Drar i handbromsen

Är det snarare så att ni kommer dra i bromsen nu?

– Det kommer vi behöva göra. Hon kan inte göra alla de förfrågningar som kommit in nu från stora mediebolag och produktionsbolag.

Första åtgärden blir alltså att dra i handbromsen direkt efter VM?

– Haha, ja det kan du säga. Men jag önskar att vi har en framåtdrift och att vi ser vikten av att vara med i media. Vi har lärt känna varandra och hon är trygg och cool. Men det får bli en lagom avvägning, för sponsorerna vill också ha sitt och sina dagar. De vill vara på sociala medier, och sociala medier är ett kapitel i sig. Det behöver ju inte bli inflation i Hanna Öberg, men vi ser media som en resurs.

”Hon är väldigt mogen”

Det blir som ett dragspel?

– Det är en bra liknelse. Du ska hålla musiken i gång och ibland när du har spelet ute, som det varit nu när man spelat på de bästa tonerna, då måste man kanske trycka in det. Vi får hålla musiken på en lagom nivå för nu i alla fall.

Hur upplever du annars Hanna Öberg i media?

– Jag är väldigt positivt överraskad att en tjej som för drygt ett år sedan knappt hade varit i media. Hon är väldigt mogen, klarsynt, trygg och offensiv i sinnet. Jag blir nästan rörd när jag tänker på hur hon tacklat VM här nu. Där det började med att hon var en millimeter från guldet och sex tiondelar från medaljen. Att kunna sätta punkt, gå vidare, köra sju lopp och få alla placeringar topp fem. Hanna är väldigt rationell. Hon ältar inte och gräver inte ner sig.

Prispengar VM, Hanna Öberg

Mixed stafett, plats 5: 31 481 kr

Sprint, plats 4: 104 936 kr

Jaktstart, plats 5: 83 949 kr

Distans, plats 1: 262 340 kr

Singel mixed stafett, plats 3: 47 222 kr

Stafett, plats 2: 57 715 kr

Masstart, plats 4: 104 936 kr

TOTALT: 692 579 kr

Bonuspengar från förbundet

Guld: 140 000 kr

Silver: 30 000 kr

Brons: 20 000 kr

186 världscuppoäng: 27 900 kr

TOTALT: 217 900 kr

Källor: Aftonbladet, valuta.se och focusbiathlon.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.