För lite mer än två veckor sedan fick Italien och Sverige en sista chans att formellt presentera sin ansökan till vinter-OS 2026 för IOK:s utvärderingskommission.
Nu har utvärderingsrapporten kommit – och det 144 sidor långa dokumentet innehåller mycket positivt för de båda kandidatstäderna. När det gäller Stockholm/Åre pekar rapporten dock på några frågetecken.
”För tillfället behöver ett antal områden, inklusive statliga garantier och ekonomiskt stöd, förtydligas”, står det i rapporten.
IOK-rapporten säger också att Stockholm ”inte är en officiell värdstad” och att det saknas ”bindande finansieringsgarantier” för idrottarnas boenden samt de planerade två nya arenaområdena för skridskor respektive längdskidor och skidskytte. IOK föreslår att man, i fall den nya skidanläggningen inte kan genomföras, skulle kunna använda befintliga arenor för skidsporter i Falun och Östersund.
”Vi känner till de utmaningar som finns”
Det positiva för Stockholms del är att kommissionen konstaterat att Sverige lever och andas vintersport.
– Sverige är en vintersportnation med en lång tradition och erfarenhet av att organisera vintersportevenemang. Landet kan dra fördel av professionella arrangörer och ett stabilt nätverk av volontärer. Alla dessa faktorer skulle resultera i en oförglömlig upplevelse för idrottarna, säger Octavian Moraruio, chef för utvärderingskommissionen.
– Jag tror att vi har någonting som verkligen är skräddarsytt för framtida OS och Paralympics, säger Stockholm-Åres kampanjchef Richard Brisius till TT.
Lämnat fler finansiella garantier
I rapportsammanfattningen om Milano/Cortinas koncept står det i stället kort och gott; ”uppfyller alla IOK:s kriterier”.
Enligt kommissionen har de italienska myndigheter lämnat fler finansiella garantier än vad Sverige har gjort. Italien har även en privat finansiering i Milano för den nya ishockeyarenan och för OS-byn som kommer att byggas som studentlägenheter för universitetsstudenter.
Enligt IOK:s egna omröstning, som genomfördes i mars, visade även 83 procent stöd till Italien och endast 55 procent till fördel för Sverige.
– Vi känner till de utmaningar som finns. De är förhållandevis små, men något som vi tar till oss. Vi jobbar redan med frågorna i samarbete med IOK. Nu har vi en period då vi ska gå igenom den här rapporten och återkomma till IOK med våra kommentarer och med kompletteringar. Det här är inte slutversionen, säger Brisius.
Den 24 juni i Lausanne, Schweiz, fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.