• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Johaug kör långlopp: ”Det är planen”

Uppdaterad
Publicerad

Norska skiddrottningen Therese Johaug kommer i vinter att tävla i långloppscupen Ski Classics.

– Det är planen och hon kommer att tävla för oss, bekräftar Magnar Dalen, teamchef i Team Ragde Charge.

Loppen som är aktuella för Johaug är Birkebeinerrennet utanför Lillehammer den 19 mars och Reistadsloppet i Nordnorge den 2 april.

Therese Johaug är bara en av flera profiler från den traditionella världscupen som på senare tid har intresserat sig för långlopp. Ivo Niskanen, Finland, Martin Johnsrud Sundby, Norge, och svenska Hanna Falk är några exempel på åkare som åkt och kommer att åka långlopp.

Mer uppmärksamhet när public servicekanalerna i Sverige och Norge sänder loppen, ökade prispengar och nya utmaningar är några anledningar till det nya intresset.

Therese Johaug har redan flera kopplingar till långsloppscirkusen. Hennes bror Karstein Johaug åker i Team Ragde Charge och är en av hennes rådgivare i träningen.

En annan inspirationskälla är Marit Björgen, som kommer att göra en långloppssatsning i samma team.

Björgen och Therese Johaug bor nära varandra i Holmenkollen norr om Oslo och tränar ofta tillsammans.

– Therese Johaug har sitt fokus på OS och världscupen, men sedan ska det bli intressant att se vad hon kan göra mot andra långloppsåkarna i exempelvis Birkebeinerrennet. Där kommer Therese Johaug att åka med fästvalla samtidigt som de andra stakar. Därför måste hon ha fyra-fem minuters lucka för att kunna vinna, säger Magnar Dalen till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.