Kalla: ”Har närmat mig gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

När fokus nu ligger på totala världscupen finns inte lika mycket tid till träning under tävlingssäsongen. Träningstimmarna har därför koncentrerats mer till tiden mellan maj och oktober, i förhållande till tidigare.

– I maj och juni brukar jag inte vara särskilt sliten av träning, utan då har man april månad, som har varit lite lugnare, bakom sig. Men någonstans där i mitten på juli då började jag känna mig rejält sliten av träning och det är nog först i mitten på september som jag känt att det har börjat svara lite bättre, säger Charlotte Kalla.

Justeringar under vägen

Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson berättar för oss att själva träningsmängden inte har ökat så mycket. Det handlar om en ökning med fem procent ungefär, men de tvingades justera planen lite när de märkte att den koncentrerade belastningen slet lite väl mycket. 

– Mitt humör har varit svajigt och det är en ganska tydlig indikator på vad jag är under för belastning där och då, säger Kalla med ett litet leende.

– Jag har velat ha mycket innehåll i min träning. Även fast vi pratar mycket om mängd är kvalitet väldigt betydelsefullt för mig och något som jag verkligen försökt skruva upp, berättar hon.

Och hon fortsätter:

– Ett tag gick det bra att ha mycket fokus på varje pass, men till slut kände jag att: ”Nä, nu måste vi plocka bort saker!” Det måste finnas tillfällen då jag bara har ett rent tvåtimmarspass som jag får ut att rulla eller springa. Det går inte att ha jättemycket kvalitet överallt.

Sliten på ett annorlunda sätt

De har plockat bort lite kvalitetspass och en styrketräningsbit, men de har också skurit ner på det som tar tid utanför träningen. Hon berättar att hon tycker att det är spännande med alla möjligheter som finns och de förfrågningar som kommer i och med framgångarna.

Men slår man ihop allting blir den total belastningen för hög om de inte ser upp. Jag frågar henne om hon varit sliten på ett annorlunda sätt i år.

– Ja, men det tycker jag. Det har varit längre perioder, men framför allt återkommande, då jag känt mig både fysiskt trött, men också ganska mentalt trött och lite låg så. Sen är det svårt att säga vad som är vad: vad som verkligen är den fysiska slitenheten och vad som kan vara ... hur skallen påverkas.

– Jag tror ju att det hänger ihop. Det går ju inte bara att skylla på träningen. Det är många olika parametrar som påverkar, det är jag övertygad om. Men det känns som om jag har närmat mig gränsen på ett sätt som jag inte har varit tidigare, rent belastningsmässigt.

Ny plan inför Tour de Ski

Inför Tour de Ski i januari har de också gjort en förändring i år. Det blir inget julfirande hemma i Sverige, utan de väljer att bli kvar i Mellaneuropa efter de sista världscuptävlingarna innan jul. Dels för att få in lite träning, men också för att få ligga på höjd eftersom de första loppen på touren går på cirka 1 500 meters höjd över havet.

– När jag tänkte tanken första gången så kände jag: ”Nej, det kan jag väl inte göra?! Jag måste väl hem till Sverige och fira jul!?” Men sen när jag började grotta ner mig i dagar så kändes det som det givna alternativet. Det känns väldigt skönt att skippa några resdagar och kunna landa i lugn och ro på en ort och få ägna mig åt träning. Jul går ju bra att fira där också! säger Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.