Kanada en klassisk nation i vinter-OS-sammanhang: Till vänster ett minne från åskådare i hockeyarenan Saddledome i Calgary 1988, till höger den olympiska elden senast det begav sig i landet – 2010 i Vancouver Foto: TT / AP / David Longstreath

Klart: Folkomröstning i Calgary om vinter-OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet lever för dem som vill ha vinter-OS i Calgary 2026. Efter en rafflande omröstning i stadens kommunfullmäktige står det nu klart försöken inte läggs ned riktigt än. Strax före midnatt svensk tid beslutades att Calgarys invånare ska få folkomrösta om vinter-OS.

Trots att stadens OS-kommitté dödförklarat frågan och sagt att det är ”dags att gå vidare” röstade inte tillräckligt många Calgarys kommunfullmäktige ja till att skrota förslaget.

Det fullmäktige i Calgary hade att ta ställning till var en slags sista-minuten-överenskommelse, ett förslag där det skurits i budgeten och samtidigt utlovats ett större ekonomiskt stöd från den kanadensiska staten.

Två röster från ridå

10 ledamöter hade behövt rösta ”ja, vi lägger ner det här”, men det blev bara 8. Resterande 7 ledamöter röstade ”nej, vi låter folket avgöra”.

Tre decennier sedan Calgary arrangerade vinter-OS 1988 blir det nu alltså folket som får ta ställning till om man ska forsätta försöka få uppdraget igen. Den 13 november hålls folkomröstning i Calgary om man ska gå vidare med ansökan för 2026.

Det finns två oficiella kandidater kvar till OS 2026: Stockholm och Milano/Cortina d'Ampezzo.  Båda städerna har hinder att klara av: Stockholms nya politiska styre har ställt sig tveksamt till att anordna OS, och den italienska ansökan har ännu inte presenterat hur man ska finansiera OS.

Uppstickare presenterade sig

I kölvattnet av de vacklande huvudkandidaterna presenterade sig under onsdagen en joker i sammanhanget: Argentina.

”Den argentinska OS-kommittén undersöker möjligheten av ett delat värdskap mellan städerna Buenos Aires och Ushuaia för vinter-OS 2026”, skriver kommittén i ett pressmeddelande.

IOK har sagt att det inte finns någon plan B om kandidatstäder skulle hoppa av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.