– Det är en bra ståndpunkt som vi stöttar så bra vi kan, säger Stein-Olav Snesrud som är vallachef i det norska landslaget.
– Ett förbud är ganska svårt att sätta rakt av. Hur ska man till exempel kontrollera att någon har använt eller inte använt de här ämnena? Jag tycker det är mycket bättre att vi jobbar stenhårt för att förklara vad den här vallan innehåller, hur man ska minska på den och ta tillvara restavfallet, säger Urban Nilsson som är vallachef i det svenska landslaget.
Ökad cancerrisk
Bästa möjliga glid är än så länge samma sak som att använda miljöfarliga fluor-kemikalier, som inte bryts ned i naturen. Forskning har konstaterat bland annat störning på reproduktion, pubertet och immunförsvar, samt ökad risk för cancer och ADHD.
Ämnet PFOS förbjöds av EU redan för tio år sedan, och snart kommer förbudet för det besläktade PFOA som alltså berör vallning och skidsporten.
– Jag tror att när det kommer ett förbud så tvingar det vår industri att hitta något annat som glider bättre på skidorna, säger Urban Nilsson om utvecklingen.
Förbud mot försäljning
Landslagen åker just nu vidare på de miljöfarliga ämnena, för de glider fortfarande bäst. Samtidigt närmar sig EU-förbudet med stormsteg – mot försäljning, inte användning. Så ska landslagen köpa allt som finns på lager och köra miljöovänligt in i det sista? Eller fasa ut fluoren och ta ansvar även om det sker på bekostnad av något sportsligt resultat?
– Det handlar först och främst om vad som är praktiskt genomförbart. För vår del handlar det alltid om att ha konkurrenskraftiga skidor, och då måste vi använda det bästa som finns på marknaden, säger Stein-Olav Snesrud som är vallachef i det norska landslaget.
– Det vi i landslaget krigar om är att komma först in i en kurva, att vinna med två meter på en och en halv kilometer. Det är inte där det sitter för ungdomar, säger Urban Nilsson som är vallachef i det svenska landslaget.