• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maja Dahlqvist satsar mot OS, bland annat med stöd från pojkvännen Kevin Bolger. Foto: Bildbyrån/@kevinbolger på Instagram

Maja Dahlqvist satsar mot OS-medalj – med hjälp av nya kärleken

Uppdaterad
Publicerad

Hon är redan dubbel världsmästare i sprint.

I vinter ska Maja Dahlqvist ta sin första OS-medalj – kanske med hjälp av amerikanske pojkvännen Kevin Bolger.

– Då blir han en stor del av den medaljen, säger Dahlqvist.

Det var inför skid-VM i Oberstdorf förra säsongen som Maja Dahlqvist, 27, och Kevin Bolger, 28, visade sin kärlek öppet. Han är sprintåkare i USA:s landslag och plötsligt gav de varandra en puss mitt på stadion.

Något som blev omdiskuterat på grund av pandemin.

– Ja, det blev ett himla hej och hå, man hade inte kommunicerat med mig om (pandemi-) reglerna, minns Maja Dahlqvist och ler.

Försvarade VM-guldet

Några dagar senare försvarade hon sitt VM-guld i sprintstafetten. Pojkvännen är ett viktigt bollplank för henne, inte minst taktiskt.

– Han hade redan en stor betydelse i samband med min första världscupseger i Ulricehamn strax före VM. Innan finalen gick vi igenom taktiken på och han sade var jag skulle åka köra om.

– Det som är så sjukt är att han under loppet stod exakt på den tänkta platsen. Där åkte jag om, hittade luckan på innern och vann. Precis som han sade.

Hjälp med styrketräningen

Maja Dahlqvist fortsätter:

– Han gillar taktik och teknik på ett bra sätt, vilket gör att han filmar och ger mig bra råd på träningarna. Dessutom har det varit intressant att lyssna på vad åkarna från USA har för tankar kring sprint.

Kevin Bolger har också gett henne nya insikter kring styrketräning:

– Jag har aldrig sett en människa med mer fokus i gymmet. Det har smittat av sig på mig. Nu går jag in där och ser att gympasset är lika viktigt som ett intervallpass. Jag har haft bra fokus på gymmet förut, men det är ingenting jämfört med honom och nu.

Ska träffas i Falun

Maja Dahlqvist säger också att det är skönt för henne att i sommar inte bara ha tänkt på skidor.

– Att bara vara med honom har också varit viktigt.

Kommer ni träffas under världscupen och på OS, trots pandemin?

­– Det får vi se. Han kommer till tävlingssäsongen, tillsammans med amerikanska laget, i november och åker inte hem förrän i april. Då kommer han kunna åka med mig till Falun mellan vissa lopp. Därför hoppas att vi kommer att kunna vara i samma bubbla på flera tävlingar.

ARKIV: Sverige tog VM-guld i sprintstafett (28 februari 2021)

Fakta: Sju kända svenska skidåkarpar

Assar och Toini Rönnlund

1960-talets mest kända skidpar. Assar Rönnlund vann ett OS-guld och tre VM-guld. Toini Gustafsson Rönnlund tog dubbla OS-guld 1968 och flera VM-medaljer. De bidrog till att lyfta längdskidsporten i Sverige.

Gunde och Marie Svan

Träffades på skidgymnasiet i Torsby. Båda tillhörde i flera år landslaget, tills Marie slutade för att bli polis.

Magdalena och Henrik Forsberg

Båda tillhörde skidlandslaget i slutet av 1980- och början av 1990-talet. Magdalena bytte sport och vann sex VM-guld i skidskytte. Henrik testade också skidskytte men lyckades aldrig.

William Poromaa och Frida Karlsson

Redan som 19-åring tog Frida tre medaljer i VM-debuten. William är också talangfull men väntar på första pallplaceringen som senior.

Marie-Helene och Erik Östlund

Marie-Helene ”Billan” Östlund är bland annat känd för sitt VM-guld 1987 och VM-silver 1991. Hennes man, Erik var startman i det svenska stafettlag som dominerad stort på 1980-talet.

Emil och Anna Haag

Emil Jönsson Haag var en av världens bäste sprintåkare. Anna hade en viktig roll det svenska stafettlag som bland annat vann OS-guld 2014.

Johan och Anna Olsson

Johan, med två OS-guld i stafett och två individuella VM-guld, är gift med Anna som har både ett OS-guld och ett VM-silver i sprintstafett på meritlistan.

(TT/SVT Sport)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.