Ordförande Karin Mattsson om konflikten i skidförbundets styrelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande Karin Matsson om Bessmans anmälan i spelaren. Foto: TT/SVT Sport

Ordförande Karin Mattsson om konflikten i skidförbundets styrelse: ”En situation ingen vill ha”

Publicerad

En intern konflikt har skakat om skidförbundets styrelse och gått hela vägen upp till idrottens domstol Riksidrottsnämnden.

Till SVT Sport ger nu ordförande Karin Mattsson sin syn på turbulensen som har varit.

– Det är såklart en väldigt olycklig situation som ingen vill ha, men nu är vi där vi är, konstaterar hon.

En intern konflikt i skidförbundets styrelse har eskalerat det senaste året.

Ett anonymiserat mejl med orden ”Bessman måste neutraliseras!” har lett till en anmälan till Riksidrottsnämnden, RIN.

SVT Sport granskar

Den som har anmält är skidförbundets vice ordförande Stefan Bessman, som upplevde formuleringen som ett allvarligt hot mot honom som person, och den som har anmälts är styrelsekollegan Lisa Åberg, som var den som vidarebefordrade mejlet där formuleringen stod med.

Enligt Bessman gjorde han anmälan till RIN eftersom Åberg inte ville avslöja avsändaren av mejlet. Han yrkar på en ”längre tids avstängning från all idrottsverksamhet”.

Åberg menar å sin sida att det helt saknas grund för bestraffning.

Mattsson backar anmälan: ”Över gränsen”

Styrelseordförande Karin Mattsson säger sig ha förståelse för att Stefan Bessman anmälde.

– Jag har ändå landat i att det inte går att acceptera den här typen av uttryck. Man skriver inte att nån ska neutraliseras, det är långt över gränsen.

Men att det ledde till en RIN-anmälan, hade det behövt gå så långt?

– Ja, det har jag funderat över. Men jag har full respekt för att Stefan vill ha den här saken prövad, vad man ska behöva tolerera som styrelseledamot. I samhällsklimatet i stort och inom idrotten har tonläget hårdnat.

Men konflikten går djupare än ett mejl, enligt Lisa Åberg, ledamoten som blev anmäld.

”Vissa utmaningar på styrelsemötena”

Enligt henne har hon mer eller mindre tvingats bort från styrelsen efter att öppet ha ifrågasatt skidförbundets arbete och hur de sköter ekonomin. Förutom mejlet, tar hon som exempel ett förbundsmöte i våras, där resten av styrelsen ska ha frågat ut henne i två timmar och tryckt på att hon borde avgå.

Karin Mattsson vill inte gå in på detaljer kring personer eller vad som har hänt på olika möten, säger hon.

– Jag nöjer mig med att säga att det fanns skäl för diskussionerna på det mötet.

Men tycker du att det någon gång har gått över gränsen på något styrelsemöte?

– Vi har haft vissa utmaningar på styrelsemötena. Och jag måste nog säga att det har varit ansträngt från alla håll i styrelsen. Alla är väldigt olika i vår styrelse – även om det inte är bilden som har spridits – och har olika uppfattningar.

Lisa Åberg är fortfarande formellt ledamot i skidförbundets styrelse, men deltar inte i styrelsearbetet.

Viktiga datum i konflikten

13 januari: Vinterstudion har en debatt i studion där kritik riktas mot Svenska skidförbundet.
15 januari: Det alpina landslagets Facebook-konto publicerar ett inlägg med anledning av debatten i Vinterstudion. I den aktuella tråden publicerar Stefan Bessman flera kommentarer under sitt eget namn.
5 februari: Lisa Åberg mejlar styrelseordförande Karin Mattsson, där hon frågar hur Bessmans agerande hanterats, och frågar vem som hanterar förbundets kommunikationsstrategi.
Hon vidarebefordrar samtidigt ett mejl, där förbundet anklagas för att inte kunna hantera kritik och främjar tystnadskultur. ”Bessman måste neutraliseras!”, avslutas inlägget med.
Åberg tolkar det som att avsändaren vill att Bessman ska tystas och förlora inflytande, medan Bessman säger sig tolka det hela som ett personligt riktat hot.
15 februari: Lisa Åberg kontaktar det internationella skidförbundets ordförande Johan Eliasch. Enligt henne själv för att få information om bland annat Fis styrelsearbete, och bakgrund kring motioner som Schweiz, Österrike och Tyskland undrar om Sverige vill stå bakom.
Hon informerar övriga styrelsen att hon kan tänka sig att kandidera till Fis styrelse, om hon har övriga styrelsens förtroende.
Flera ledamöter reagerar, enligt Åberg, med att ifrågasätta agerandet då det länge funnits en tradition att det är ordföranden som är SSF:s representant i Fis.
15 mars: Under ett styrelsemöte i Falun ska Åberg ha fått kritik av flera styrelseledamöter. Enligt Åberg ska hon dagen därpå ha förklarat för ordförande Mattsson att hon inte orkade med ett till möte, och åker hem. Därefter ska hon enligt egen utsago ha fått ett samtal från valberedningen, som fått höra att hon avgått från styrelsen – vilket hon snabbt dementerar.
14 maj: Vid ett styrelsemöte som enligt agendan ska vara en styrelseutvärdering uppmanar flera styrelseledamöter Åberg att avgå.
21 maj: Stefan Bessman anmäler Lisa Åberg till Riksidrottsnämnden, och kräver att hon ska stängas av från all idrottsverksamhet en längre tid, för att hon inte meddelat honom om mejlet eller velat berätta vem avsändaren är.
14 juni: På en distriktsordförandekonferens kräver övriga styrelsen att Åberg ska avgå, annars lämnar resten av ledamöterna styrelsen. Ordförandena uppmanar henne att avgå.
28 juni: I samband med att Åberg lämnar in ett yttrande till Rin uppmanar hon RF att överväga om Bessman ska kunna bestraffas för en oskälig anmälan.
19 augusti: Åberg ger ett nytt yttrande till Rin, och gör en formell anmälan mot Bessman för att han har anmält henne utan rimlig anledning.
24 oktober: Rin förväntas ta beslut i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet