Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så kan OS i Sverige se ut – här är de tilltänkta orterna

Uppdaterad
Publicerad

I dag berättade Sveriges olympiska kommitté mer om hur ett vinter-OS i Sverige 2030 skulle se ut. Man berättade också hur man tänker kring budgeten.

Då man har satt budgeten har man utgått från de uträkningar som lades för senast Sverige ansökte om att arrangera OS. Då blev det Milano Cortina som fick vinterspelen 2026.

Så här skriver man i slutrapporten från SOK:s förstudie: ”De ekonomiska beräkningarna för 2030 har utgått från den budget som lades för olympiska spel 2026, och som verifierades av IOK under 2019, men har uppdaterats med de nya förutsättningarna som råder. Budgeten för 2026 skulle idag ligga på 16,5 miljarder med inflationshänsyn tagen, väl i jämförelse med Milano Cortina (2026) som låst sin budget på 17 miljarder, med en intäkt från IOK på cirka tio miljarder.”

Idrott och politik

IOK:s bidrag är alltså en stor del av budgeten. Det övriga ska komma från sponsring och kommersiella intäkter såsom biljetter och merchandise.

Planen är att OS skulle pågå från den 8-24 februari 2030 och Paralympics från den 8-17 mars.

Stockholm huvudort

Stockholmsregionen är tänkt som huvudort. Här planeras för sporter som ishockey, konståkning, curling, shorttrack. De arenor som är aktuella är Friends Arena, Avicii Arena, Tele2 Arena och Scaniarinken.

I Falun skulle längdskidor, backhoppning och nordisk kombiation avgöras, medan skidskyttet är tänkt att äga rum i Östersund. Alpint och freestyle ska avgöras i Åre.

Var kälksporter och skridsko ska avgöras är i nuläget oklart, men ett tänkbart alternativ är faktiskt lettiska Sigulda.

– Vi har inga bra arena där Nils van der Poels efterföljare kan åka. Där får vi titta utomlands, säger SOK:s ordförande och nämner Norge som ett tänkbart land för skridskon.

Har du koll på den svenska OS-historiken?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet