Både svenskt skidskytte och längdåkningen bistår sina internationella förbund i den här processen. Kärnan i AI är att maskinen lär sig av tidigare erfarenheter, vilket är en möjlighet men också en risk. Om maskinen möter någonting för första gången finns nämligen ingen erfarenhet att basera en slutsats på.
– Vi är mitt inne i en lärande process med maskinen. Det kan vara lite olika nya ämnen som fabrikanterna har lagt in i sin fluorfria valla, men om systemet inte har sett den kombinationen förr så kan vi få konstiga mätvärden och en ”röd bock” i kanten, fast produkten egentligen är fluorfri, säger Kent Norell som är vallachef hos Skidskytteförbundet.
Gammalt fluor kan ”smitta”
Det är inte heller enkelt att undvika fluor i miljöer som tidigare präglats av ämnet. Gammalt fluor kan vandra omkring i en vallabod via till exempel borstar och smitta skidor, som i en epidemi. Dessutom befinner sig vallaexperterna i händerna på marknaden. Eliten går först med sitt fluorförbud, men om de vallor som fabriceras innehåller spår av fluor så komplicerar det mätningarna.
– Vi kan inte styra vilken valla vi får till oss, utan om den sägs vara fluorfri måste vi lita på det, säger Mats Eklund.
– Jag hoppas och tror att vi kommer att kunna genomföra en säsong med fair play, säger Kent Norell.