Svenska Skidförbundet skakas av interna stridigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kaoset förklaras i spelaren. Foto: Bildbyrån

Svenska Skidförbundet skakas av interna stridigheter – vice ordföranden har anmält styrelseledamot till Riksidrottsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidförbundet (SSF) skakas av en intern konflikt. Styrelsens vice ordförande Stefan Bessman har anmält en styrelsekollega till idrottens egen domstol, Riksidrottsnämnden (Rin).

Bessman har anmält styrelsekollegan Lisa Åberg, och vill att hon ska bli avstängd från all idrottsverksamhet.

Anmälan rör ett mejl som Åberg vidarebefordrat till styrelsens ordförande Karin Mattsson, där hon skrev att hon ansåg att SSF behöver diskutera sin närvaro i sociala medier.

Mejlet skrevs efter att Bessman lämnat flera kommentarer i en Facebook-tråd, där kritik riktades mot SSF i en Vinterstudio-diskussion.

I mejlet som Åberg vidarebefordrade ifrågasattes skidförbundets agerande i frågan, och avslutades med orden: ”Bessman måste neutraliseras!”.

Fyra månader senare skickade Bessman in anmälan till Rin. Han menar att formuleringen kan tolkas som ett hot, och riktar kritik mot Åberg för att hon valt att anonymisera avsändaren i sitt mail till Mattsson.

Varför kom anmälan så mycket senare?

Bessman säger att han inte tog del av mailet förrän i slutet av mars, och att han inte hade något annat val än att anmäla till Rin när det stod klart för honom att Åberg inte ville avslöja avsändaren.

– Om inte jag står upp för vår värdegrund, vem gör det då, säger han.

Enligt Åberg handlar det om ett sätt för att få bort henne från styrelsen, då hon ifrågasatt förbundets arbete – inte minst hur man hanterat pengar i förbundet.

Under våren accelererade problemen. Bland annat vid styrelsemöten i mars och maj. I mars blev det enligt Åberg ett två timmar långt möte där syftet var att få henne att avgå.

– ”Om du inte avgår frivilligt får vi ta det den formella vägen”, sa en person enligt Åberg.

Åberg är ännu kvar, men har därefter inte medverkat på styrelsemöten – och en vecka senare kom anmälan till Rin.

Efter Bessmans anmälan har även Åberg själv anmält Bessman, för att ha ”missbrukat anmälningsinstitutet”.

Åberg är kvar i styrelsen, men har sagt att hon kan avgå vid förbundsmötet nästa månad ifall det inte blir några förändringar i den övriga styrelsen. Men för ett par veckor sedan fick hon ett brev från Bolagsverket, där det meddelades att hon avregistrerats som styrelseledamot. Det var andra gången som hon fått höra att hon avgått – redan i mars hörde valberedningen av sig och sa att ordförande Mattsson meddelat att Åberg avgått.

Bessman säger till SVT att förtroendet för SSF skadas av situationen, men att han inte såg något alternativ.

– Däremot har detta bidragit till att förgifta arbetsklimatet i styrelsen och utan att gå in på detaljer finns det inget förtroende för henne kvar, säger han till Aftonbladet.

Viktiga datum i konflikten

13 januari: Vinterstudion har en debatt i studion där kritik riktas mot Svenska skidförbundet.
15 januari: Det alpina landslagets Facebook-konto publicerar ett inlägg med anledning av debatten i Vinterstudion. I den aktuella tråden publicerar Stefan Bessman flera kommentarer under sitt eget namn.
5 februari: Lisa Åberg mejlar styrelseordförande Karin Mattsson, där hon frågar hur Bessmans agerande hanterats, och frågar vem som hanterar förbundets kommunikationsstrategi.
Hon vidarebefordrar samtidigt ett mejl, där förbundet anklagas för att inte kunna hantera kritik och främjar tystnadskultur. ”Bessman måste neutraliseras!”, avslutas inlägget med.
Åberg tolkar det som att avsändaren vill att Bessman ska tystas och förlora inflytande, medan Bessman säger sig tolka det hela som ett personligt riktat hot.
15 februari: Lisa Åberg kontaktar det internationella skidförbundets ordförande Johan Eliasch. Enligt henne själv för att få information om bland annat Fis styrelsearbete, och bakgrund kring motioner som Schweiz, Österrike och Tyskland undrar om Sverige vill stå bakom.
Hon informerar övriga styrelsen att hon kan tänka sig att kandidera till Fis styrelse, om hon har övriga styrelsens förtroende.
Flera ledamöter reagerar, enligt Åberg, med att ifrågasätta agerandet då det länge funnits en tradition att det är ordföranden som är SSF:s representant i Fis.
15 mars: Under ett styrelsemöte i Falun ska Åberg ha fått kritik av flera styrelseledamöter. Enligt Åberg ska hon dagen därpå ha förklarat för ordförande Mattsson att hon inte orkade med ett till möte, och åker hem. Därefter ska hon enligt egen utsago ha fått ett samtal från valberedningen, som fått höra att hon avgått från styrelsen – vilket hon snabbt dementerar.
14 maj: Vid ett styrelsemöte som enligt agendan ska vara en styrelseutvärdering uppmanar flera styrelseledamöter Åberg att avgå.
21 maj: Stefan Bessman anmäler Lisa Åberg till Riksidrottsnämnden, och kräver att hon ska stängas av från all idrottsverksamhet en längre tid, för att hon inte meddelat honom om mejlet eller velat berätta vem avsändaren är.
14 juni: På en distriktsordförandekonferens kräver övriga styrelsen att Åberg ska avgå, annars lämnar resten av ledamöterna styrelsen. Ordförandena uppmanar henne att avgå.
28 juni: I samband med att Åberg lämnar in ett yttrande till Rin uppmanar hon RF att överväga om Bessman ska kunna bestraffas för en oskälig anmälan.
19 augusti: Åberg ger ett nytt yttrande till Rin, och gör en formell anmälan mot Bessman för att han har anmält henne utan rimlig anledning.
24 oktober: Rin förväntas ta beslut i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.