Frida Karlsson tävlade senast det kördes världscuptävlingar i Cogne, 2019. Foto: Matic Klansek / BILDBYRÅN

Sverige kan snuvas på världscuptävlingar i längdskidor

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har visat intresse för att ta över världscuptävlingarna som Nove Mesto släppt.
Men nu ser det ut som att de går miste om dessa.
Istället verkar Italien vara i förarsätet.
Sverige är dock fortsatt i diskussioner med Fis.

Nove Mesto kommer inte kommer att kunna hålla i världscuptävlingarna som var tänka att äga rum 31 januari till 2 februari under säsongen 2024/25.

Anledningen är ekonomiska problem. Vilken ort som ersätter är ännu inte fastställt, men Sverige har visat intresse.

– Vi är ju intresserade av att ta ett större antal världscuptävlingar till Sverige, konstaterade Svenska skidförbundets längdchef Lars Öberg förra veckan.

Lars Öberg om Nove Mesto-beskedet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Öberg om Nove Mesto-beskedet. Foto: Bildbyrån.

Men det internationella skidförbundet (Fis) har försökt lägga tävlingarna i geografiska block på grund av ekonomiska och miljömässiga skäl, och den aktuella helgen kommer precis efter tävlingar i Schweiz och Frankrike.

Och nu verkar det som att Nove Mesto kan komma att ersättas av en annan arrangör i just den delen av Europa.

Den italienska tidningen Aosta Sera skriver nämligen att italienska Cogne är en huvudkandidat för Fis, och på det regionala turistrådet Giulio Grosjacques låter det som att det hela är klart.

– 2025 kommer att bli fullt av fantastiska sportevenemang. Vi är glada att i dag kunna meddela att världscupen i längdskidåkning kommer att arrangeras i Cogne den 31 januari-2 februari, som ersättning för ett lopp som inte kunde hållas i en annan stad, säger han.

Sverige fortsatt redo

Men från Svenska skidförbundets sida tycks hoppet leva vidare.

– Vi har fortlöpande dialog med Fis. Första läget är ju att hitta en arrangör som ligger nära Nove Mesto, men vi är beredda från svensk sida att ta på oss ansvaret om Fis utser oss till det och vi har arrangörskapacitet som skulle kunna ta det på givet datum, säger längdchef Lars Öberg till SVT Sport.

Öberg vill inte kommentera dagens italienska uppgifter, men förklarar att kontakten med Fis i frågan fortfarande är aktiv.

– Vi har fortlöpande kontakt med Fis även den här veckan och har uttryckt våra möjligheter att ta världscupen till Sverige. Det är där det ligger, säger han.

Det slutliga beslutet kommer att tas av Fis på deras höstmöten nästa månad.

Cogne arrangerade världscuptävlingar senast 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.