Linn Svahn och Maja Dahlqvist kan bojkotta VM om Ryssland och Belarus tillåts delta. Foto: Bildbyrån

Svenska skidstjärnorna Dahlqvist och Svahns hot – kan bojkotta VM

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler signaler kommer om att öppna för ryska och belarusiska idrottare att tävla internationellt igen – trots att kriget i Ukraina fortsätter. Om det blir verklighet är svenska skidstjärnorna Maja Dahlqvist och Linn Svahn beredda att bojkotta VM.

– Här och nu skulle jag tveklöst vara beredd på det, säger Svahn.

Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), sade nyligen till den italienska tidningen Corriere della Sera:

– Vi måste se över när vi kan utföra vårt uppdrag igen, att ha alla tillbaka och under vilket format. Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna.

Idrott och politik

Svahn: ”Måste ta avstånd”

Denna utveckling har fått svenska stjärntrion Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson, som nu är på läger på Mallorca, att reagera starkt:

– Det är skamligt, det är inte okej. Så länge som Ryssland för krig mot Ukraina måste vi ta avstånd från det och inte välkomna ryska deltagare. Jag tycker det är en tydlig ståndpunkt som idrotten ska ha. Tyvärr hänger idrott och politik ihop, säger Svahn.

TT: Är du redo att bojkotta VM i Planica om skidåkare från Ryssland och Belarus får delta?

– Ja, det skulle jag. Här och nu skulle jag tveklöst vara beredd på det. När man sedan står där hoppas jag man skulle agera på samma sätt som jag tänker här och nu. Absolut, svarar Linn Svahn.

Dahlqvist vill bojkotta

När Maja Dahlqvist får samma fråga om VM-bojkott svarar hon:

– Ja, absolut det är så jag tycker de flesta resonerar just nu. Detta är någonting som är större än sporten. Sedan kommer det, när man står där på plats, bli ett beslut att ta. Som det är nu är det självklart med bojkott.

Maja Dahlqvist är kritisk till utvecklingen att stora idrottsförbund diskuterar att låta idrottare från Ryssland och Belarus komma tillbaka.

– Det är helt fel. Jag förstår inte hur de resonerar när de tänker på att ta med ryssarna när det är fortsatt krig. Det är samma situation som när vi stängde av dem. Jag ser ingen anledning att ta med dem.

”Hela världens ansvar”

Frida Karlsson säger att hon inte bestämt sig för om hon är beredd att gå så långt som att bojkotta VM. Samtidigt konstaterar hon:

– Det är hela världens ansvar att göra någonting, ta ställning och inte låta dem vara med så länge som kriget pågår.

Ola Strömberg, förbundsdirektör i Svenska skidförbundet, känner sympati med åkare som är oroliga för att skidåkare från de berörda länderna ska tillåtas tävla internationellt igen.

– Om det nu blir så att ryssar, i dagsläget, skulle komma tillbaka och tävla har jag full förståelse att andra åkare tycker det känns jätteobekvämt och alla värdeord man kan sätta in där, säger Strömberg.

Den 22 oktober ska Fis besluta om Rysslands och Belarus deltagande i vinter.

KLIPP: Här tränar Frida Karlsson och Jonna Sundling ihop

Så har skidsporten hanterat Rysslandsfrågan

I samband med Rysslands invasion av Ukraina i februari fanns en stor enighet i idrottsvärlden om att stänga ute idrottare, ledare och delegater från Ryssland och Belarus. Men den senaste tiden har denna enighet börjat spricka, inte minst inom skidåkningen.

Här är turerna:

+ 24 februari Ryssland invaderar Ukraina.

+ 27 februari: Vasaloppet stoppar skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 1 mars: Ryska skidlandslaget lämnar norska Drammen och åker hem till Ryssland efter norska arrangörernas krav på att de inte ska få delta i världscupen i Drammen och Holmenkollen.

+ 1 mars: Efter mycket kritik beslutar Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) att stoppa skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 26 maj: Ryskan Jelena Välbe ställer upp för omval i Fis styrelse, men blir utröstad.

+ 21 september: Fis generalsekreterare Michel Vion öppnar för ryskt deltagande i världscup och VM.

+ 23 september: Sveriges olympiska kommitté (SOK) skriver, tillsammans med övriga nordiska nationella idrottsorganisationer, ett öppet brev till den internationella olympiska och paralympiska rörelsen om vikten av att hålla fast vid restriktionerna mot idrottare från Ryssland och Belarus.

+ 29 september: Fis vice generalsekreterare Niklas Carlsson säger till TT att det är självklart att alla länder ska kunna tävla internationellt, ”frågan är när”.

+ 30 september: I en intervju med i italienska Corriere della Sera öppnar IOK:s ordförande Thomas Bach för en comeback för ryska idrottare. ”Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna”, säger Bach.

+ 30 september: SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo blir avbruten i talarstolen när han motsätter sig att ryska och belarusiska representanter tillåts delta i ett möte med Europeiska olympiska kommittén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet