Dick Pound. Foto: TT

Förre Wada-chefen sågar Rysslandskritik: ”Gör vad ni ska eller så byter vi ut er”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna var massiva när Wada hävde avstängningen av ryska antidopningsbyrån Rusada.

Många aktiva och förbund protesterade kraftfullt och krävde en reform av antidopningsarbetet.

Nu slår förre Wada-chefen Dick Pound tillbaka mot kritiken.

– Gör vad ni ska, annars byter vi ut er, säger han till London Evening Standard.

Nyheten slog ner som en bomb när internationella antidopningsbyrån Wada hävde avstängningen av Rusada. De stängdes av efter skandalen som följde efter McLaren-rapporten 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland.

Men på ett möte på Seychellerna i september röstades beslutet att återinsätta ryssarna igenom med stor marginal. Inför det rekommenderade Wadas granskningskommitté medlemmarna att rösta ja, trots att Ryssland fortfarande inte har uppnått kraven på att erkänna McLaren-rapporten och ge Wada tillgång till de lagrade dopningsproverna i Moskva.

Flera aktiva rasade och hävdade att landet kom för lätt undan.

”Aldrig tävlat i rent startfält”

– Det är frustrerande att se en sådan organisation (Wada) göra det här mot idrotten. Jag har pratat om det här i många år. Jag vet inte om jag någonsin har tävlat i ett rent startfält. Och det är ganska sorgligt att man, i ett OS eller ett VM, inte kan säga det säkert. Jag är bara upprörd, säger Michael Phelps. Den 33-årige amerikanen är tidernas mest framgångsrike olympier med 28 OS-medaljer, varav 23 guld. 

Även visselblåsaren i den uppmärksammade Icarus-dokumentären var missnöjd.

– Wadas beslut är det största sveket mot rena idrottare i den olympiska historien, säger Jim Walden, advokat till Grigorij Rodtjenkov.

Ledare för 18 antidopningsförbund höll med om kritiken och krävde reformer av Wada för att folk ska få förtroende för antidopningsarbetet igen. Men nu kritiseras man av förre Wada-chefen Dick Pound som säger att vad de gör nu ligger inte i allmänhetens intresse.

”Gör vad ni ska”

– Vi finansierar er för att driva antidopningsarbetet i ert land. Ni är inte den uppenbara arvtagaren till Wada. Gör vad ni ska göra annars så kommer vi att byta ut er, säger han till tidningen.

Uttalandet mötte kritik från brittiska antidopningsförbundet UKAD.

– Riktigt besviken på Dick Pounds uttalande. Nu är det inte tid för känslomässiga ord och fakta måste vara korrekt. Han bortser från UKADs bidrag till Wadas arbete i Ryssland, skriver man på twitter i en kommentar.

Fakta: Den ryska dopningsskandalen

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen kvarstår.

Röster höjdes för rysk uteslutning inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med, dock inga friidrottare.

Den andra delen av McLarens rapport kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.