Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Svenska volleybollandslaget har gjort succé: ”Får en helt annan uppmärksamhet nu”

Uppdaterad
Publicerad

EM-kvartsfinal 2021, Silver League-vinnare sommaren därpå. Det har varit framgångsrika år för volleybollandslaget, som snabbt gått från doldisar till förebilder.

– Uppmärksamheten vi får nu är något annat. Jag känner att vi har gjort något stort och vi är extremt glada över det, säger Alexandra Lazić till SVT Sport inför starten av Golden League, sommarens första stora kraftprov.

Den här sommaren väntar motstånd i världsklass för de svenska volleybolldamerna. Först Golden League med start 31 maj, och sedan volleyboll-EM, som är årets höjdpunkt.

– Det är mycket viktigare än Golden League, nu kan vi prova vårt spel men när vi är på EM måste vi spela på vår bästa nivå, säger förbundskaptenen Lauri Hakala till SVT Sport.

Hur skiljer sig motståndet i Golden League mot det i Silver League?

– Det är stor skillnad. Det finns lag som har spelat i VM och fått med sig bra resultat. Så det är ett mycket hårdare jobb än förra säsongen.

– Efter succén (i Silver League) vill man såklart fortsätta att rida på den vågen. Alla vet att det är tuffare motstånd, men vi har kämpat hårt för att komma upp på den här nivån och utveckla vår kapacitet, säger Alexandra Lazić.

Publikrekord väntas

Sverige inleder Golden League med match mot Bosnien i Lund.

Den 17 juni väntar en av stornationerna, Belgien. Den matchen spelas i en större arena i stället för i idrottshallen i Lund, och det spås bli en publikfest med nytt publikrekord för damlandslaget i volleyboll.

Minst 3 000 åskådare väntas till Sparbanken Skåne Arena för att se landslaget, som gått från relativt okända till förebilder både på och utanför planen.

– Det är extrem stor skillnad. Jag har varit med i landslaget i över tio år. Uppmärksamheten vi får nu är något annat. Jag känner att vi har gjort något stort och vi är extremt glada över det. Jag hoppas vi kan fortsätta utveckla volleyboll i Sverige och att fler vill spela och komma och se oss spela, säger Alexandra Lazić.

I kväll ställs Sverige mot Bosnien och Hercegovina. Matchen börjar 18.00 och sänds i SVT.

Här ser du Golden League i Play >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.