Jelyzaveta Lazurenko flydde kriget i Ukraina – nu kan hon bli svensk mästare. Foto: TT

”Människor dör – de som lever här har ingen aning”

Uppdaterad
Publicerad

Jelyzaveta Lazurenko flydde hemlandet och kom till Hylte/Halmstad. Nu kan hon bli svensk mästare.

– Det går inte att sätta ord på det, säger den ukrainska volleybollstjärnan Jelyzaveta Lazurenko.

Lazurenko tvingades lämna Ukraina efter Rysslands invasion i februari 2022.

– När kriget bröt ut åkte jag till Tyskland med min yngre syster och min mamma. Min äldre syster bodde redan där och därför hade vi den möjligheten. Vi var där i fyra månader. I början trodde man att kriget skulle ta slut efter en vecka, två veckor. Men sedan fortsatte det och det blev värre och värre, farligare och farligare. Då bestämde jag mig för att fly, säger Lazurenko.

Över 300 000 har dött och fem miljoner människor på flykt. Kriget härjar fortfarande.

– Allt känns surrealistiskt och svårt att förklara. På nyheterna ser man att människor dör, men de som lever här har ingen aning. Du kan visa bilder och videoklipp, men de har ingen som helst aning. Jag hoppas att de aldrig får känna det jag känner nu. Det går inte att sätta ord på det, säger Lazurenko.

”Satt och väntade på min chans”

Efter flykten till Tyskland letade 22-åringen efter en ny klubb. Ett rykte spreds om att en skicklig volleybollspelare var klubblös – och då slog Hylte/Halmstad till.

– Det fanns inte en chans i världen att jag skulle hamna i Sverige. Det jag visste var att jag kunde spela i Tyskland och att jag fortfarande är ung. Jag satt och väntade på min chans. Med facit i hand är jag riktigt glad över att Mårten (Johansson, ordförande i Hylte/Halmstad) gav mig chansen.

I onsdags kvitterade Hylte/Halmstad till 1–1 i matchserien som avgörs i bäst av fem. På lördag möts lagen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.