Sverige slog Spanien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Spanien räddar en boll med en vacker spark och när Sverige vinner matchbollen. Foto: SVT

Sveriges jätteskräll: EM-kvalslog Spanien i tre raka set

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är lägst rankat i sin EM-kvalgrupp.
Spanien högst rankat.
Trots det vann Sverige i tre raka set när lagen möttes i Spanien i kväll.
– Sensationellt, säger SVT Sports expert Andréa Jacobsson.

För knappt två veckor sedan spelade Sveriges herrlandslag i volleyboll sin första match på tre år. Det blev en tung förlust mot Schweiz.

I kväll var det dags för nästa match i EM-kvalet, och då väntade det som på förhand såg ut som den tuffaste matchen i gruppen: Spanien, rankat på 17:e plats i Europa – att jämföra med Sveriges 35-plats.

Vann i tre raka set

Men att det skiljer hela 18 platser på rankingen, till Spaniens fördel, gick inte att tro under matchen.

Sverige stod nämligen för en ytterst imponerande insats och vann i tre raka set: 25–21, 25–20, 25–19.

– Det är sensationellt! De spelar så bra att det känns som att det är Sverige som är högt upp på Europa-rankingen, och Spanien långt ner, sade SVT Sports expert Andréa Jacobsson, som inte såg detta framför sig inför matchen:

– Jag pratade ju på förhand om att det hade varit imponerande om Sverige tar ett set.

Hoppet om EM-plats lever

Efter att Spanien slagit ut bollen som innebar att den svenska segern var kvar sprang hela det svenska laget snabbt ut på planen och jublade stort.

– Allt vi förberett utfördes fantastiskt. Laget presterade på sin högsta nivå. Det här var stort för svensk volleyboll. Vi visar att vi hör hemma på en högre nivå, säger förbundskapten Gido Vermeulen till volleybollförbundet.

I och med segern lever Sveriges hopp om en EM-plats, med halva kvalspelet kvar att spela. De två återstående matcherna spelas om ett år. Gruppvinnarna och fem av sju grupptvåor tar sig till EM 2026.

– Man har stora chanser, säger Andréa Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.