Transpersonen som skakar om italiensk damvolley

Uppdaterad
Publicerad

I februari började Tiffany Pereira Abreu spela i volleybollklubben Palmi i Kalabrien. Hon är stark och tekniskt skicklig och hon är transperson. Det väcker debatt i den italienska volleyvärlden.

Golem Volley Palmi spelare i A2, divisionen närmast under den italienska Elitserien, A1. Just nu pågår de sista matcherna för att avgöra vilka lag som går vidare till kvalet till Elitserien. Palmis chanser har förbättrats i år, tack vare ett nytt spelarförvärv.

– Vi hade problem med skador och behövde en stark anfallare. Jag kom i kontakt med Tiffanys belgiska agent. Vi valde henne eftersom hon är teknisk och kraftfull, säger Roberto Recordare, som är lagets huvudsponsor.

Det beslutet har inte tagits väl upp i serien. Brasilianska Tiffany är 32 år, 1,90 lång och väger 90 kilo. Hon har spelat i många lag i flera, olika länder, men som man. Detta är den första säsongen som Tiffany, som är transperson, spelar som kvinna.

– Jag har alltid vetat att jag en dag skulle bli tjej. Jag har bara väntat på rätt tillfälle. Jag kommer från en fattig familj och i Brasilien är transpersoner inte accepterade, säger Tiffany till SVT Sport.

Förbundet motarbetar

Att transpersoner har svårt att bli accepterade även i Italien, visar Tiffanys erfarenheter efter bara några månader i Palmi. Motståndarna protesterar eftersom hon anses för stor och stark för att spela i ett damlag. Bland andra en känd före detta manlig volleyspelare har attackerat henne och Palmi hårt i sociala medier.

– De andra klubbarna gjorde motstånd från början för att få volleybollförbundet att vägra skriva in henne. Men även förbundet har varit emot oss. Deras resonemang är att på ena sidan står Tiffany, ensam, och på den andra står 250 tjejer, som förbundet måste ta hänsyn till, säger Roberto Recordare.

För drygt ett år sedan beslöt Internationella olympiska kommittén (IOK) att transpersoner ska kunna tävla som män eller kvinnor i de olympiska spelen. Det som avgör är halten av manligt hormon, testosteron, som man kan mäta i ett vanligt blodprov. Det är de riktlinjerna som Palmi hänvisar till och som i princip gäller för all sport. Problemet är att många idrottsförbund ännu inte har gjort reglerna till sina.

När SVT besöker Palmi, anordnar klubben en konferens om Idrott och genus. En av dem som deltar är Giuseppe Capua, idrottsläkare och ansvarig för just dessa frågor på italienska sportministeriet.

– Det första som Palmi har gjort via den italienska olympiska kommittén är just ett hormontest, som visar helt normala (kvinnliga, SVT:s anm) värden. Allt annat handlar om Tiffanys livsval som vi måste acceptera, säger han.

”Finns kvinnor som är starka som män”

Tiffany har alltså lagen på sin sida. Vad det handlar om nu är att idrottsvärlden,

supportrarna och samhället runt omkring måste inse att diskriminering inte är acceptabelt. När Palmi möter Soverato i den näst sista matchen innan playoff till Elitserien, är kommentarerna bland Soveratos supportrar delade.

– Om reglerna tillåter att hon spelar är det ok. Men ur moralisk synvinkel är det litet konstigt och nytt för den här sporten, säger Josef.

– Lite konstigt är det. Men det finns kvinnor som är starka som män, kommenterar Gaetano.

Soveratos lag är överlägset på pappret. Men den här gången går det vägen för Palmi, som vinner matchen. Tiffany gör ensam 29 poäng. I sporttidningarna dagen efter ligger polemiken och glöder mellan raderna. Jag frågar Tiffany vad hon tycker om att andra ser henne som en orättvis fördel för Palmi.

– Under alla år jag har spelat volley har jag lärt mig att man kan vara lång och en dålig spelare, och man kan vara stark och en dålig spelare. Vad det handlar om är teknik. Så jag är glad att jag har lärt mig tekniken ordentligt, säger hon.

Ibland blir hon utsatt för grova och diskriminerande kommentarer på matcherna.

– De gör det för att förstöra min koncentration, men jag tar det inte på allvar. Jag har haft så många värre problem än det, så det är OK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.