Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Ishalka i Ursviken utanför Skellefteå i Västerbotten den 24 november. Foto: SVT / bakgrundsfoto Sture Lundkvist

Vintern gjorde sina försök

Uppdaterad
Publicerad

Alla som hoppas på en rejäl vinter har kanske sett en del lovande tecken under november när snö och kyla försökt etablera sig i landet, men det är ändå det milda som så här långt haft överhanden.

Redan i tisdags tänkte jag till ordentligt om hur jag ryser när väderspråket hanteras illa, så dagens novembertankar blir därmed helt tanke-befriad och istället en ren preliminär sammanfattning av årets novemberväder. Den slutliga krönikan kommer ser sedan dagens ljus fredagen den 1 december.

Svängigt värre är knappast en överdrift denna november. Den meteorologiska vintern letade sig ner över större delen av Norrland och även ner över inre Svealand under månadens inledande tredjedel, men därefter har det varit i stort sett stopp. Visserligen en del kyla, men inte minst mildluften efter de senaste dagarnas oväder sett till att alla räkneverk nollställts.

Officiellt avslutades sommaren 2017 så pass sent som den 5 november. För Malmös del (med mätningar sedan 1917) är det till och med rekord-sent. Kustnära delar av Skåne var nämligen sist ut att få meteorologisk höst den 6 november. Per definition är det meteorologisk höst när vi haft fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader varje enskilt dygn, och där sedan det första av dessa sätts som ankomstdatumet. Samma sak för vintern, fast då för medeltemperatur under 0 grader.

Blött och aningens milt

Temperaturen har pendlat mycket och ofta under månaden. Riktigt kalla dygn har varvats med mycket milda, inte minst de senaste dagarna. Sammantaget ger det jämfört med referensåren 1961–1990 en något varmare månad än brukligt så här långt. Därmed inte alltför olik hur fjolåret, november 2016, såg ut. Annars har det på senare år varit gott om mycket milda novembermånader, inte minst 2011, medan året dessförinnan, 2010, var å andra sidan rejält kall.

Länge var november övervägande torr, men de senaste dagarnas omfattande regn- och snöväder har gjort att det nu varit något blötare än normalt så här långt i november. Speciellt har nordöstra Norrland fått mer nederbörd än i vanliga fall efter 23 av månadens 30 dygn. Även gällande nederbörden finns viss likhet med i fjol, för även 2016 var det något blötare än brukligt i större delen av landet, och då som nu mestadels i norr.

Solen har, tack vare det övervägande torra vädret i månadens inledning, lyst mer än normalt i större delen av landet i november, norra Lapplandsfjällen undantaget. Det står klart redan nu eftersom många platser har eller är på god väg att passera de normala solskensvärdena för hela november. Ett tag såg det till och med möjligt ut att någon plats, troligast då värmländska Karlstad, skulle kunna få rekordartat med sol. Såsom molnprognosen ser ut framöver lär det inte längre vara möjligt.

Mild inledning, men sedan allt kallare

Den första tredjedelen av månaden var övervägande mild, och månadens högsta temperatur blev 13,9 grader i Göteborg den 2 november. Hittills är kanske bäst att tillägga, även om det skulle förvåna mig om det blev varmare än så under den vecka som återstår.

Från den 11 november har sedan temperaturen pendlat upp och ner mellan mildare och kallare än normalt, med en gnutta övertag för det kalla. Med kylan kom även halkan, och just den första halkan för säsongen brukar ju ofta ställa till det lite extra. Inte minst ishalkan, som ibland kan vara förrädiskt svår att upptäcka innan det är för sent. De andra typerna av halka, frosthalka och snöhalka, är betydligt lättare att se och därmed anpassa bilkörningen, cyklingen eller gåendet till.

Säsongens lägsta temperatur har sakta men säkert sänkts. Här månadens säsongslägstaputsningar:

21,4 minusgrader i Pajala vid finska gränsen i norra Norrbotten den 1 november,

21,9 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 12,

24,0 minusgrader i Nattavaara i norra Lappland den 15 (och även på kvällen den 15 så att det räknas till temperaturdygnet den 16),

26,9 minusgrader i Karesuando vid den finska gränsen i Lappland den 17

och 27,9 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 20 november.

Samtidigt som mildluften laddade upp för att ta sig in över landet från sydväst blev kylan alltmer etablerad i norr, främst i ett område i Härjedalen, Jämtland och sydvästra Lappland. Månadens lägsta temperatur är, och lär nog förbli, 30,3 minusgrader i Gielas på tidiga morgonen den 21 november.

Oväder när mildluften tog över

Den 22–23 november drog ett omfattande regn- och snöväder upp över hela landet. Det blev vinterns första rejäla oväder får man lov att säga. Det började som snö långt söderut i landet, men eftersom mycket mild luft följde slog snöandet över alltmer i regn även en bit norrut i Norrland. Ser man till nederbördsmängd i millimeter fick följande platser officiellt 40 mm eller mer på ett dygn:

46 mm i Kindsjön i norra Värmland

och 44 mm i Kisa i södra Östergötland den 22

samt 53 mm i Hattsjöbäcken i nordöstra Ångermanland,

51 mm i Klöverträsk i södra Norrbotten,

44 mm i Västmarkum i östra Ångermanland,

42 mm i Nordanbäck i norra Ångermanland,

41 mm i Torrböle i norra Ångermanland,

40 mm i Talljärv en bit väster om Överkalix i Norrbotten

och 40 mm i Södersel i norra Ångermanland den 23.

Snödjupet ökade med 2–3 dm på sina håll, och lokalt kanske ännu lite mer, men sjönk sedan ihop då plusgrader och regn tog över söderifrån. Mest anmärkningsvärd är utan tvekan snödjupsökningen i Kittelfjäll i södra Lapplandsfjällen. På morgonen den 21 november var snödjupet där 20 cm, men ökade sedan dygn för dygn via 32 cm och 60 cm för att till slut uppmätas till 82 cm nu i morse. Det är det största officiella snödjupet som uppmätts i landet så här långt i november. Även de övriga landsdelarnas största snödjup härrör från ovädret:

I norra Norrland 82 cm i Kittefjäll den 24 november,

i södra Norrland 46 cm i Åkroken i södra Ångermanland den 23,

i Svealand 34 cm i Gördalen i norra Dalarna den 23

och i Götaland 12 cm i Kållered strax söder om Göteborg i Västergötland den 22 november.

Snösmältningen som följde efter ovädret gav även en tidig ”vårflod”, främst i kustområdena från norra Medelpad upp till södra Västerbotten. Med taktfast ackompanjemang av plusgraderna har också snögränsen krupit norrut, och i skrivande stund är det nu åter officiellt barmark i hela Götaland samt i södra och östra Svealand.

Dessutom var det blåsigt när ovädret drog förbi. Hård vind rådde över hav, som mest 22 m/s i Brämön vid Medelpadskusten på morgonen den 23 november. I fjällen nådde vinden till och med stormstyrka på sina håll, och på en plats till och med orkan. Det var, som så många gånger förr, i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen med 34 m/s på förmiddagen den 23 november. Det var även blåsigt i inlandet, men ingen station noterade mycket hårda vindbyar (21 m/s).

LITE STATISTIK FÖR NOVEMBER SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Göteborg, Västergötland 13,9 grader den 2 november.

Kallast: Gielas, Lappland 30,3 minusgrader den 21 november.

Störst dygnsnederbördsmängd: Hattsjöbäcken, Ångermanland 53 mm den 23 november.

Störst snödjup: Kittelfjäll, Lappland 82 cm den 24 november.

Störst snödjupsökning på ett dygn: Handsjön, Jämtland 30 cm fram till morgonen den 23 november.

Högsta medelvinden: Stekenjokk, Lappland 34 m/s den 23 november.

Högsta byvinden över inlandet: ingen notering om mycket hårda vindbyar (21 m/s) eller mer.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Stekenjokk, Lappland 42 m/s den 23 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.