Årets april blev som så många aprilmånader genom åren en ganska händelsefattig vädermånad. Inga kraftigare oväder eller stormvindar berörde landet, utan månaden flöt på med vår i söder och vårvinter i norr.
Månadens medeltemperatur blev över det normala i hela landet, för inte en enda plats hade kallare än normalt. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i april med 5,8 minusgrader, medan Malmö hade månadens högsta medeltemperatur med 7,6 grader.
Det föll mindre nederbörd än normalt under april, bara östra Svealand och västra delen av mellersta Norrland undantaget. Lokalt föll mindre än hälften av månadens normala nederbördsmängd. Hade det inte varit för det avslutande blöta dygnet hade områdena som fått mindre än hälften av normal månadsnederbörd varit betydligt större. För det var i sista stund som dygnsnederbördsmängderna blev över 25 mm i april. Endast fem mätningar på 25 mm eller mer på ett dygn gjordes i april, samtliga det sista dygnet i norra Jämtland, nordvästra Ångermanland och sydligaste Lappland.
Solig och varm påsk
Månaden började milt och det var dessutom soligt på många håll i landet under påsken. Regn och snö drog norrut under skärtorsdagen och långfredagen, som mest föll då 25 cm nysnö i Sveg i Härjedalen. Sedan var det fritt fram för solen, innan regn och blötsnö letade sig in över södra och östra Götaland och östra Svealand under påskdagen och annandagen. Vårfloden i söder var i full gång och de första tre veckorna av april varnades för höga flöden i delar av Götaland och Svealand. Just över påskhelgen var det även lokalt mycket höga flöden i delar av Götaland. Vårfloden blev trots allt lindrigare än många befarade i mars när snödrivorna låg meterhöga i Götaland.
Årets dittills högsta temperatur, 19,3 grader från Lund den 26 mars, skulle dock stå sig länge. För även om solen sken var det ingen vårvärme att tala om. Påskens högsta temperatur blev 13,4 grader i Fägerhult i Västergötland under påskafton den 3. Nätterna var kalla i norr och månadens lägsta temperatur blev 20,7 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 5.
Intetsägande i månadens mitt
Efter den inledande veckans värme var snötäcket helt borta i Götaland, men det skulle återkomma i samband med bakslag senare i månaden skulle det visa sig. Vädret i månadens mitt var mycket odramatiskt och intetsägande. Svaga områden med regn och snö passerade i norr, där det mesta föll i de västra fjällen. Samtidigt hade stabilt väder greppet om södra Sverige. Det innebar mest uppehåll och många soliga dagar, men också dimmoln som kom och gick.
Typiskt aprilväder
Den 15-16 drog kall luft ner över landet och ett par dagar med typiskt aprilväder följde. Luften var torr och kall, men solen värmde och stackmoln bildades lätt och snabbt på dagarna. Det bildades även byar av regn och snö, ibland med riktiga ”lappvantar” till snöflingor. Även hagel förekom och även fallstrimmor. Fallstrimmor är det gardin- och draperiliknande som hänger ner under molnen vid typiskt aprilväder. Luften är så pass torr att det mesta av snön (eller om det nu är regn) hinner avdunsta innan det når marken. Den klara luften ger mycket blå himmel mellan det oftast mycket mörka och väl upptornade molnen, vilket gör sceneriet på himlen extra dramatik.
Den 17 forsade tillfällig mildluft in med friska västvindar över Götaland. Byvinden nådde då tillfälligt 23 m/s i Åsbräcka-Torpabron i Västergötland. Trots aprilvädret fortsatte snötäcket att dra sig tillbaka. Från den 18 var det barmark i stora delar av Svealand, norra Dalarna undantaget, och från den 20 var även sydöstra Norrland snöfritt. Sedan kom bakslaget...
Bakslag
Säg den vår som inte har åtminstone ett rejält bakslag med blötsnö långt söderut i landet? Den 20 passerade ett regn österut över Danmark, och väl inne över Sverige slog regnet delvis över i snö, främst på Sydsvenska höglandet. På morgonen den 21 var det vitt i delar av Småland och Östergötland, med ett snödjup på 3 cm som mest. Blötsnön masade sig sakteliga norrut längs ostkusten och det blev alltmer snö som föll. Med vindar från havet förstärktes snöandet och gav omkring 10 cm nysnö som mest. Officiellt fick Älvkarleby i Norduppland och även Regna i nordligaste Östergötland mest med 12 cm. Snön ställde till det för många bilister som, helt väntat innan den 15, bytt till sommardäck. När blötsnön gav vika och nattkylan slog till blev det lokal ishalka i östra Svealand under natten och morgonen den 23.
Snödjupet i Regna blev för övrigt månaden största i Götaland. För övriga landsdelar blev det: I Svealand 65 cm i Finnbacka i ostligaste Dalarna den 1, i södra Norrland 75 cm i Nordanbäck i nordligaste Ångermanland, Södersel i nordligaste Ångermanland och Storlien-Visjövalen i Jämtlandsfjällen den 1. I Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen spädde snötäcket på ända in i det sista, vilket till slut gav 139 cm den 30 (och samma snödjup även den 1 maj).
Varm och blöt avslutning
Aprils avslutande vecka bjöd på varmare väder igen. I söder vill säga, för kalluften trivdes tydligen bra i norr. Den 26 blev det för första gången i år 20 grader varmt, det i Ängelholm-Barkåkra med prick 20,0 grader. Dagen därpå blev det 20,3 grader i småländska Oskarshamn innan skånska Kristianstad noterade månadens högsta temperatur, 21,3 grader, den 29. De avslutande fem dygnen i april var för övrigt så pass varma att den meteorologiska sommaren nu har inletts i Lund och Malmö. Om det nu verkligen är sommar eller ej överlåter jag till var och en att bedöma. Blir nu maj kylig och regnig, kan man då ändå säga att det är sommar bara för att man råkade ha fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över 10 grader i slutet av april?
Temperaturkonstrasten i landet var stor de avslutande två dagarna. Därmed som upplagt för mer nederbörd än tidigare under månaden. Den 28 drog ett regn in från sydväst, vilket var början på flera dagars ostadigt väder i landet. Regnet övergick delvis i snö på väg norrut över Norrland, dessutom förstärktes det alltmer. Mest föll i norra Jämtland, nordvästra Ångermanland och sydligaste Lappland den 30. Officiellt fick Strömsund-Edet i norra Jämtland mest med 30 mm, blandat både regn och snö. De största officiella snödjupsökningarna blev 12 cm i Dikanäs i södra Lappland och i Marsliden i sydligaste Lapplansfjällen dygnet dessförinnan.
Snösmältningen i norr satte fart under april. Än så länge utan någon varning om höga flöden i Norrland och vi får hoppas att det fortsätter så även i maj. Efter den svåraste isvintern sedan 1986-1987 smälte och ruttnade havsisen sakta men säkert i april. Nu vid månadsskiftet är det bara i delar av Bottenviken och norra Kvarken som havsisen fortfarande ligger.