Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Från arkivet: SVT:s meteorologer sjunger luciavädret 2017

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: SVT:s meteorologer sjunger luciavädret 2017 Foto: SVT

Luciaväder vi minns – stora variationer i både tid och rum

Uppdaterad
Publicerad

Lucia firas i alla delar av vårt land och många ger sig ut för att lussa på gator och torg. Hur brukar då vädret vara under luciadagen den 13 december? När vi tittar närmare på det här så framkommer det tydlig att det varierar mycket både från år till år men även beroende på var i landet man befinner sig.

På luciadagen, den 13 december, faller i genomsnitt någon form av nederbörd vartannat år. I norr kommer det som snö och längst i söder kommer det som regn. Klart väder är det ungefär var femte lucia i norra Sverige men bara var tionde i södra Sverige. Dagstemperaturen på luciadagen varierar normalt sett mellan –5°C och –15°C i norra Sverige till några plusgrader i sydvästra Götaland. Variationerna från år till år är dock stora, och störst i norr.

Luciaväder vi minns från arkivet. Foto: SVT

Den absolut kallaste luciadagen som finns kartlagd av SMHI är från 1941. Då sjönk temperaturen till –53 grader i Vilhelmina i södra Lappland. Mätningen gjordes dock med en privat termometer men tangerar det svenska köldrekordet (–52,6 grader) som uppmättes på en officiell väderstation i Vuoggatjålme den 2 februari 1966. Lite mer i närtid var även luciadagen 2010 riktigt kall i landet. Då hade till exempel Målilla i Småland –20 grader.

Milda luciadagar att minnas hade vi 1953 då det var barmark i nästan hela landet. Även 1964 och 1972 bjöd på plusgrader och regn långt norrut.

Snötäcket varierar mycket från år till år, framför allt i södra Sverige. De senast 10 åren har varit rätt så snösäkra för Norrlands del medan det har varierat en hel del i söder.

Hur snötäcket har varierat i landet på luciadagen under de senaste 10 åren. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet