På luciadagen, den 13 december, faller i genomsnitt någon form av nederbörd vartannat år. I norr kommer det som snö och längst i söder kommer det som regn. Klart väder är det ungefär var femte lucia i norra Sverige men bara var tionde i södra Sverige. Dagstemperaturen på luciadagen varierar normalt sett mellan –5°C och –15°C i norra Sverige till några plusgrader i sydvästra Götaland. Variationerna från år till år är dock stora, och störst i norr.
Den absolut kallaste luciadagen som finns kartlagd av SMHI är från 1941. Då sjönk temperaturen till –53 grader i Vilhelmina i södra Lappland. Mätningen gjordes dock med en privat termometer men tangerar det svenska köldrekordet (–52,6 grader) som uppmättes på en officiell väderstation i Vuoggatjålme den 2 februari 1966. Lite mer i närtid var även luciadagen 2010 riktigt kall i landet. Då hade till exempel Målilla i Småland –20 grader.
Milda luciadagar att minnas hade vi 1953 då det var barmark i nästan hela landet. Även 1964 och 1972 bjöd på plusgrader och regn långt norrut.
Snötäcket varierar mycket från år till år, framför allt i södra Sverige. De senast 10 åren har varit rätt så snösäkra för Norrlands del medan det har varierat en hel del i söder.