• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Strålande vackert vårvinterväder i norra Tornedalen den 14 mars. Foto Doris Niva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Jaha, det var det”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa vädermånader minns man länge, men årets mars lär inte bli en av dem. Det blev en milt och övervägande torrt utan alltför mycket dramatik, så med ett ”jaha, det var det” kan nu marsvädret läggas till handlingarna.

För tredje året på raken fick vi en mildare mars än brukligt, alltså jämfört med referensåren 1961–1990. Den inledande veckan var ostadig, men därefter har det mestadels handlat om torrt väder. Men som alltid har det naturligtvis hänt en del med vädret under månaden, där rekordvärmen i Norrbotten den 15 sticker ut allra mest.

Milt, övervägande torrt och mestadels solfattigt

Månadens medeltemperatur blev 2–5 grader över det normala, med något större överskott i norr än i söder. Störst avvikelse i temperatur fick Gielas i södra Lapplandsfjällen och Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen med 4,9 grader över normal medeltemperatur, medan de västskånska mätstationerna Hallands väderö och Helsingborg ”bara” hade i snitt 1,6 grader varmare än brukligt. För tredje året på raken blev därmed mars mildare än normalt i hela landet, men såväl 2015 som 2014 var det ännu mildare än i år. 2013 var mars däremot kall, så det kan vara stora variationer så här i skiftet mellan vinter och vår. I absoluta tal hade goa Göteborg varmast i landet i mars med en medeltemperatur på 4,4 grader, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 7,5 minusgrader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961–1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

En ostadig inledning satte avtryck även på mars som helhet. I övrigt var det övervägande torrt väder som gällde, frånsett ett stråk med snö från Jämtland och ner åt sydost dagarna före påsk. Totalt sett blev det torrare än normalt i större delen av landet, delar av nordvästra Götaland, västra Svealand och sydvästra Norrland undantaget. Lokalt i östra Svealand och norra Norrland föll inte ens hälften av normal nederbördsmängd. Allra minst i såväl millimeter som procent räknat fick Arjeplog i mellersta Lappland med 6 mm (mot normala 28 mm), vilket motsvarar 22 %. Mollsjönäs nordost om Göteborg fick med 82 mm mest i millimeter räknat i mars. Klart mest i procent räknat föll i Tandsbyn strax sydost om Storsjön i Jämtland med 237 % (69 mm mot normala 29 mm). Merparten föll där under bara fem dygn den 18–22, då kom det 46 mm.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Läge var solen en bristvara under mars, men mer sol på slutet ”räddade” månadens sol-anseende. Antal soltimmar landade därför på nära normalt eller något mindre än normalt. Bland landets fåtal solskensstationer noterades mest marssol med 157 timmar i Kiruna i norra Lappland. Färst soltimmar i landet (eller minst antal soltimmar om ni hellre föredrar den formuleringen) fick jämtländska Östersund ihop. Där sken solen endast 80 timmar mot normala 131 timmar.

Ostadig inledning

Det mesta ”vädret” under mars passerade under månadens första åtta dygn. Flera regn- och snöväder svängde då in från sydväst och vandrade under mer eller mindre försvagning vidare upp över landet.

Vid ett enda tillfälle noterades 25 mm eller mer nederbörd i smält form under ett dygn. Det var i Svaneholm i sydligaste Värmland den 2, vilket gav en snödjupsökning på 28 cm, från 8 cm på morgonen den 2 till 36 cm morgonen därpå. Det var också månadens största officiella snödjupsökning på ett dygn. Näst störst snödjupsökning noterades i Uplo i västra Västergötland. Från morgonen den 6 till morgonen den 7 ökade snödjupet där med 24 cm. Inga andra snödjupsökningar på 20 cm eller mer har noterats i mars.

Blötsnön föll i bland annat Örebro i Närke den 7 mars. Foto: SVT Nyheter Örebro

Den snöigaste dagen under den första ostadiga veckan var utan tvekan den 6. Samma dag som Vasaloppet genomfördes i tidvis lätt snöfall föll desto mer snö i Götaland, däribland redan nämnda 24 cm i Uplo. I västra och inre Götaland samt sydvästra Svealand föll det rätt allmänt mellan 10 och 20 cm.

Månadens lägsta temperatur noterades redan den 1, även om det vara nära att slås såväl den 11 i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen som den 22 i Nattavaara i norra Lappland. Här de olika landsdelarnas lägsta temperatur under månaden:

I norra Norrland 27,8 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland den 1,

i södra Norrland 21,6 minusgrader i Sveg i Härjedalen såväl den 10 som den 11,

i Svealand 21,4 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 11

och i Götaland 12,1 minusgrader i Kvarn i norra Östergötland den 1.

Norrbottnisk rekordvärme

Den 14 började mycket mild luft strömma in västerifrån över landet. Fyra dagar med rejäl vårvärme blev det, där kulmen inträffade den 15–16. Mest extrem blev värmen i Norrbotten den 15. Två platser satte då nya marsrekord för temperatur, 13,4 grader på Luleå flygplats och 11,8 grader i Haparanda. Luleå (med mätningar sedan 1944) hade tidigare rekordet 12,9 grader från 2007, medan det tidigare rekordet i Haparanda (startår 1859) var 10,3 grader från 1948. Det är föga förvånande att de flesta marsrekorden härrör från slutet av månaden, så att redan halvvägs in i mars nå sådan rekordvärme är anmärkningsvärt.

Tidig tvåsiffrig vårvärme i Umeå i Västerbotten den 15 mars. Foto: Martin Jonsson, SVT Nyheter Västerbotten

Årets dittills högsta temperatur var 10,3 grader i småländska Oskarshamn den 28 januari. Redan den 12 var det mycket nära ett nytt årshögsta när Karlshamn i Blekinge rapporterade 10,2 grader. Då värmen den 14 nådde in västerifrån blev det till slut nytt årshögsta med 12,4 grader i värmländska Östmark-Åsarna i topp. Dagen därpå blev det ännu varmare, 16,6 grader på samma plats, en notering som skulle stå sig månaden ut visade det sig.

Två tusen fjädrar i påskbjörken i Hallsberg i Närke i strålande solsken den 17 mars. Foto: SVT Nyheter Örebro

Kallare luft norrifrån gav tydlig tudelning

Den 18 fick värmen ge vika för kallare luft norrifrån. Men kalluften tog inte över i hela landet, utan det tog stopp en bit söderut. I gränsen mellan kalluften i nordost och mildluften i sydväst förekom flera dagar med snöfall i ett stråk från Jämtland ner åt sydost mot Östersjön och Gotland. Den 19–22 var det i stort sett ett helt fastlåst väderläge med en tydlig och skarp temperaturkontrast genom landet. Som mest skilde det närapå 40 grader inom ett dygn. Först 11,9 grader varmt i Hästveda i norra Skåne den 21, följt på natten till den 22 av 27,5 minusgrader i Nattavaara.

I delar av Jämtland var det mer eller mindre ihållande snöfall under flera dagar. I Tandsbyn ökade exempelvis snödjupet från 20 cm på morgonen den 18 till 40 cm två dygn senare. Störst snödjup där blev 50 cm ytterligare tre dygn senare. Tidvis slet sig även impulser med regn och snö loss och drog ner åt sydost. Bland annat fick delar av Gotland 5–10 cm snö under morgontimmarna den 23.

Skapligt solig påsk

Det såg länge ut att bli en ostadig påsk, men till slut blev det trots allt skapligt stabilt och soligt. Ett första regn- och snöväder passerade på långfredagen den 25, men därefter kunde solen ta över i stora delar av landet. Helgens andra regn- och snöväder tappade nästan stinget helt och hållet när den under påskdagen den 27 nådde in över Västkusten.

För sjätte året i rad arrangerades påskbad i Varberg i Halland på skärtorsdagen den 24 mars. Foto: Jesper Larsson, SVT Nyheter Halland

Varmast under påskhelgen var det i Östergötland på påskdagen den 27 då Kvarn noterade 15,9 grader varmt. I övrigt stod sig toppnoteringarna från de vårvarma dagarna i månadens mitt, så månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna blev:

I Götaland 15,9 grader i Kvarn på påskdagen den 27,

i Svealand 16,6 grader i Östmark-Åsarna den 15,

i södra Norrland 15,7 grader i glada Hudiksvall vid Hälsingekusten den 15

och i norra Norrland 13,6 grader i Piteå i Norrbotten den 15.

Kvarn noterade alltså såväl lägst som högst temperatur i Götaland denna mars.

Det blev en delvis blåsig avslutning på påsken. Inte minst i fjällen där vinden nådde stormstyrka som högst. Månadens högsta medelvind noterades till 32 m/s i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen på påskdagens förmiddag den 27. Även den 28–29 blåste det stormvindar i Blåhammaren. Även tidigare under månaden blåste det lokalt stormstyrka i fjällen: I Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen kring midnatt den 1–2, i norra Lapplandsfjällen den 15–17 och i Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen den 17–18.

Inga stormvindar förekom till havs under månaden, ej heller mycket hårda vindbyar över inlandet. Högst byvind i mars oavsett stationsplacering blev orkanbyar på 42 m/s i Tarfala på förmiddagen den 15.

Torrt och soligt väder i Herrvik på östra Gotland den 30 mars. Foto: Patrik Widegren, SVT Nyheter Rapport

Snö, is och vår

Kombinationen mildluft och mars brukar betyda snösmältning i söder, vilket också varit fallet denna gång. Snöns återkomst i Götaland efter snöandet den 6–7 följdes av stadig och inte alltför dramatisk snösmältning, så inga kraftigare vårflöden värda namnet har rapporterats. Officiellt blev det barmark i hela Götaland först den 27, och nu vid månadsskiftet ligger det sammanhängande snötäcket norr om en linje från norra Värmland till norra Hälsingland.

Månadens största snödjup i landets olika delar blev:

I norra Norrland 127 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 25,

i södra Norrland 83 cm i Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen den 23–27,

i Svealand 75 cm i Gördalen i norra Dalarna den 9

och i Götaland 45 cm i Malmbäck i norra Småland den 7.

Katterjåkks notering är säsongens största snödjup. Än så länge är kanske bäst att tillägga, för det händer ganska ofta att årets största snödjup uppnås först i april. Snödjupet i Katterjåkk har dock sjunkit 30 cm sedan den 25, så den noteringen kanske trots allt står sig säsongen ut.

Det blev en tam isvinter denna säsong. Mest utbredd var havsisen dagarna före påsk då hela Bottenviken var islagd, men månadens avslutande vårvarma och delvis även blåsiga dygn ledde till minskad utbredning.

Den meteorologiska våren (sju dygn på raken med medeltemperatur över 0 grader varje enskilt dygn) anlände ju till delar av Götaland redan i februari. Våren tog ett kliv norrut i samband med den milda och ostadiga inledningen av mars. Därefter blev det tillfällig paus innan våren anlände till Sydsvenska höglandet (såsom resterande del av Götaland) samt inre och nordvästra Svealand (norra Dalarna undantaget) den 13–14. Därefter åter paus innan en vårvarm påsk blev startskottet för våren i åtminstone delar av östra och kanske även inre Norrland den 25–27. Med full säkerhet kan man slå fast vårens ankomst först i efterhand, men troligtvis tog alltså våren dessa dagar ett stort kliv norrut över Norrland.

Temperaturdygnet den 4 mars. Blått betyder vinter (under 0 grader i medeltemperatur), vitt betyder vårtemperatur (över 0 grader) och gult betyder att våren med säkerhet anlänt. Foto: SVT / bakgrundsfoto Elisabeth Andersson
Temperaturdygnet den 13 mars. Blått betyder vinter (under 0 grader i medeltemperatur), vitt betyder vårtemperatur (över 0 grader) och gult betyder att våren med säkerhet anlänt. Foto: SVT / bakgrundsfoto Elisabeth Andersson
Temperaturdygnet den 20 mars. Blått betyder vinter (under 0 grader i medeltemperatur), vitt betyder vårtemperatur (över 0 grader) och gult betyder att våren med säkerhet anlänt. Foto: SVT / bakgrundsfoto Elisabeth Andersson
Temperaturdygnet den 29 mars. Blått betyder vinter (under 0 grader i medeltemperatur), vitt betyder vårtemperatur (över 0 grader) och gult betyder att våren med säkerhet anlänt. Foto: SVT / bakgrundsfoto Elisabeth Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet