VECKA 49
Det kommer svänga en del om vädret närmsta tiden och kasten blir nog inte mindre tvära i vecka 49. Mild inledning av veckan utom i nordligaste Skandinavien, men sedan väntas en högtrycksrygg med kalluft passera och stanna upp över nordöstra Europa. Det gör att lite kalluft ligger kvar över Skandinavien, men sydliga luftströmmar gör att det kanske inte blir så kallt direkt. Undantaget är att vid klart väder och svag vind så kan temperaturen sjunka en del. Osäkert kring nederbörden också, det mesta verkar hamna i svenska fjällen och i Norge. Utvecklingen är lite osäker senare under veckan, när lågtryck med mildluft i väster trycker på. Det är ganska troligt att mildare luft blandas in mot slutet av veckan.
Över Västeuropa väntas enstaka regnväder passera och det blir i huvudsak varmare än normalt för årstiden. Samtidigt kyligare med flera regn och skurområden över östra Medelhavet. Över Östeuropa ser det tämligen torrt ut, men senare under veckan kan det bli lite ostadigare där med både regn och snö som följd.
VECKA 50
Troligtvis en mild start i Skandinavien under vecka 50 och rätt ostadigt väder. Nederbördsfördelningen och var exakt det rör sig om regn och snö är lite osäkert. Den storskaliga tendensen är i alla fall att ett högtryck etablerar sig en bit ut på Atlanten och att ett storskaligt lågtrycksområde förstärks över Skandinavien och nordöstra Europa. Det kan på sikt bidra med lite kallare väder, men detaljerna är osäkra. Tidvis kan det dra in lite mildluft mellan varven också.
Det ser även ut att bli kallare längre söderut över Europa i största allmänhet. Stora delar av Medelhavsområdet kan också få ostadigt väder och att det blir allmänt blött till följd av det. I högre terräng kan det börja röra sig om snö också. Över Ryssland ser det samtidigt ut att bli mindre kallt normalt, särskilt en bit norrut.
VECKA 51-52
Osäkerheterna börjar bli rätt stora inför perioden vecka 51-52. Både i faktiskt utveckling och hur snabbt övergångarna i så fall sker. Det finns vissa indikationer på att lågtrycksaktiviteten över norra Europa förskjuts västerut och att det än en gång blir mer högtrycksbetonat över norra Europa. Det är även mycket svårt att avgöra temperaturförhållandena, men många gånger kan det växla i övergångar, så räkna med såväl milda som kalla dagar.
I det här scenariot känns det ganska troligt att det kan bli ganska kallt över östra Europa, samtidigt rätt ostadigt och blött i västra. Möjligtvis något milt eller runt normal temperatur. Man borde åtminstone börja ana en varmare trend över östra Medelhavet.
VECKA 52-1
Om högtryckscenariot blir verklighet, vilket det finns viss indikation på (men fortfarande stor osäkerhet) kan det åtminstone bitvis bli ganska kallt över Skandinavien någonstans runt jul- och nyårshelgen. Det hänger dock på högtryckets exakta placering och form och därför är temperaturutvecklingen extra osäker i det här scenariot. Det vanligaste i liknande lägen är att kalluft drar ner över Ryssland och sedan västerut in mot Central- och Västeuropa och/eller Skandinavien. Samtidigt är mildluft över norra Skandinavien inte ovanligt vid kraftigare lågtryck på nordlig bana.
Om högtrycket sedan skulle flytta sig västerut efter en tid är det större sannolikhet för mer ordentlig kyla över norra Europa och Skandinavien, både ostadigare och mildare över sydvästra Europa, samt ovanligt varmt vid östra Medelhavet.