VECKA 7 (10-16 feb)
Veckan börjar med ett högtryck över Skandinavien utan någon ordentlig kyla. Ganska kalla nätter vid klart väder och svag vind framförallt, men temperaturen stiger lite under dagen. Under veckans gång förskjuts högtrycket åt nordväst och då börjar kallare luft röra sig allt längre söderut. Samtidigt fördjupas ett lågtrycksområde en bit söderut över Atlanten.
Vid Medelhavet väntas allmänt ostadigt väder när mindre lågtryck vandrar österut där. Det ser också ganska ostadigt över delar av Central- och Nordvästeuropa och det kan handla om både regn och snö.
VECKA 8 (17-23 feb)
Redan helgen vecka 7 och in i vecka 8 väntas ytterligare kallare luft röra sig ner över Skandinavien vilket ger kallt vinterväder på flera håll. Lite beroende på hur det kommer blåsa kan det börja dyka upp snöbyar över Skandinavien, speciellt på den östra sidan.
Samtidigt fortsatt ostadigt över södra och i synnerhet västra Europa där det drar in en del regn. I högre terräng kan det även handla om snö. Mot slutet av veckan börjar mildare luft leta sig allt längre norrut, men genomslagskraften i kampen med kalluften i norr är fortfarande osäker.
VECKA 8-9
För att koppa till föregående kartbild lutar mycket åt att varmare luft letar sig upp en bit över södra och östra Europa med nederbördsområden som rör sig från Västeuropa mot södra Skandinavien. Om kalluften håller emot kan dessa lågtryck ta en sydligare bana kring Östersjön (eller kanske ännu längre söderut). Då kan man nog räkna med att kalluften letar sig söderut igen åtminstone en omgång. Det andra alternativet är förstås att mildluften pressar undan kalluften. På grund av dessa osäkerheter går det förstås inte att avgöra var det kommer snö eller regn. Denna utveckling väntas bli aktuell senare i vecka 8 och kanske in i början på vecka 9.
VECKA 8-9 Översikt
Anledningen till svårigheten att avgöra utvecklingen är att mycket hänger på hur detaljerna ser ut i det storskaliga väderläget. Vanligtvis brukar sydligare lågtryck på Atlanten tillslut innebära att en högtrycksrygg förstärks över södra och östra Europa och då börjar varm/mild luft nå allt längre norrut. Beroende på hur energin fördelas i hela systemet så kommer konsekvenserna för vår del kunna bli väldigt olika. Se gärna förklaring i videon längst upp!
VECKA 9 Översikt
Det är inte alls omöjligt att vi framåt månadsskiftet får ytterligare en högtrycksomgång när lågtrycksområdet på Atlanten ser ut att förskjutas norrut. Det är lite olika bud på om detta blir det verkliga scenariot i slutändan, men det skulle knappast förvåna om vi sitter där med ett nytt högtryck tillslut.
VECKA 9
Ett sådant högtryck innehåller troligen inte mycket till rejäl kyla luftmassemässigt, men säkert en del kalla nätter och mycket daglig gång när solen värmer och står allt högre upp på himlen. Det ger oss också i så fall rätt torrt väder. Lågtrycken går dels på nordlig men också på sydlig bana, så mest regn får Västeuropa och förmodligen även andra delar av Medelhavsområdet.