VECKA 2: 6-12 januari
Vecka 2 inleds ostadigt på flera håll i Europa. Över Skandinavien och norra Finland kan man räkna med en del snö, i södra Skandinavien även regn till en början eftersom det tillfälligt blir mildare där. Senare under veckan förstärks en högtrycksrygg vilket gör att den kalluft som ligger kvar över norra Skandinavien sedan tidigare förflyttas söderut igen. Över mellersta och södra Europa ser det också ostadigt ut. Delvis torrare och varmare än normalt på flera håll kring Medelhavet. I Västeuropa faller nederbörden främst som regn, men över Centraleuropa mer blandat. Särskilt en bit in på veckan när kallare luft väntas leta sig söderut kan det börja röra sig om såväl snö som regn över Central- och Sydosteuropa. Det storskaliga lågtrycksområdet som till en början ligger över Skandinavien bidrar med att vädret blir betydligt mindre kallt än vad som är normalt för årstiden i västra Ryssland.
VECKA 3: 13-19 januari
Redan i slutet av helgen vecka 2 börjar mild luft leta sig norrut på Atlanten med sikte på Skandinavien. Ett högtryck förstärks en bit norrut över Atlanten och den högtrycksrygg som tidigare drog in över Skandinavien bryts ner. Det väntas bli allmänt blåsigt och generellt mildare väder i det stora hela, med störst avvikelser från det normala i norra Skandinavien. Man får räkna med ett genomströmmat och ganska blåsigt väderläge, särskilt i norr. Samtidigt förstärks ett storskaligt lågtrycksområde från Ishavet och ner över västra Ryssland vilket på sikt väntas ge kallare väder än normalt där. Efterhand kan även Skandinavien få lite mer kalluft till och från, men att det pendlar. Det är en detaljosäkerhet vi får leva med.
Längre söderut över Europa ser det rätt kyligt ut och tämligen ostadigt med en del regn och på sina håll även snöfall, särskilt i högre terräng. Det ser också generellt lite ostadigare ut kring Medelhavet.
Högtrycket över Atlanten ser ut att försvagas (brytas ner) långsamt under perioden, men vara tillräckligt starkt för att ha ett dominerande inflytande.
VECKA 4-5
På lite längre sikt ökar förstås osäkerheten. Tendensen är ändå att högtrycket på Atlanten bryts ner tillslut och en rest av det hamnar över Väst- och Centraleuropa. Troligtvis ger detta en tämligen mild vädersituation. Några skurområden kan dock förekomma vid Medelhavet. Det storskaliga lågtrycksområdet över västra Ryssland kan komma att nära sig Skandinavien efterhand, vilket gör att det kanske än en gång går mot ett mer generellt kallare scenario igen över norra Europa.
VECKA 5-6
Kring månadsskiftet januari/februari är osäkerheten förstås stor. En ordentligt kall luftmassa ser ut att förflytta sig mot Grönland och norra eller nordöstra Nordamerika. Just den utvecklingen är mindre osäker än övriga till följd av tydliga samband med vad som händer samtidigt med de regnväder som väntas röra sig kring ekvatorn vid tidpunkten. Utifrån utvecklingen i resten av översikten och en del statistiska samband är det inte omöjligt att vi får ett tämligen ostadigt och kallt scenario över delar av Skandinavien. De södra delarna känns mest osäkra där mildluften över mellersta Europa kan ligga ganska nära. Man får alltså ta höjd för att både temperaturpendlingar och blandad nederbördsform kan bli aktuellt om denna utveckling blir den verkliga.
VECKA 5-6 (Alternativ)
En ordentligt kall luftmassa över Grönland och norra Nordamerika ger upphov till kraftiga lågtryck över Atlanten. Det har stor betydelse för vad som händer ”nedströms”, det vill säga över Europa. Förutom nuvarande huvudscenario för vecka 5-6 är det på sin plats att diskutera andra möjligheter utifrån samma förutsättningar.
Många gånger kan vi, beroende på hur dynamiken ser ut över Atlanten, få antingen blockerande högtryck kring Skandinavien eller längre söderut över Europa. Den sistnämna känner vi till som det storskaliga väderläget positiv NAO (+NAO). Det ger betyder för det mesta att det är ostadigt och milt över Skandinavien med flera lågtryckspassager. Dock fortsatt ganska kallt och snörikt längst i norr. När det kommer till ett högtrycksläge kan det se väldigt olika ut beroende på alla detaljer i situationen. Det kan både leda till milt och kallt. Eller börja på ett sätt och sluta på ett annat.
Möjligen kan det till och med vara så att vi kommer se en mix av huvudscenariot och något av dessa alternativscenarion lösa av varandra under den här perioden. Senvintrarna 2006 och 2018 har en del gemensamt med den storskaliga utveckling vi ser just nu och dessa vintrar betedde sig mer eller mindre på det sätt som beskrivs här.