Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorolog Per Stenborg berättar kort om när första frostnatten för hösten normalt sett inträffar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Per Stenborg berättar kort om när första frostnatten för hösten normalt sett inträffar. Foto: SVT

När är första nattfrosten på hösten?

Uppdaterad
Publicerad

Krispiga frostmorgnar hör hösten till. Klar och ”hög” luft innehåller lite vattenånga, varvid nattemperaturen lätt kan slinka ner under nollgradersstrecket.

Meteorologisk höst inträffar ju när dygnets medeltemperatur stadigt hamnar under 10 grader, men första frostnatten kommer oftast klart tidigare än så.

Skiljer nästan fyra månader

Sverige är avlångt, vilket blir extra tydligt när man pratar om exempelvis frostnätter. Solens minskade styrka in på hösten, samtidigt som det efter sommaren uppvärmda havsvatten effektivt dämpar nattkylan längs kusterna gör att det finns en tydlig skillnad mellan inland och kust samt från norr till söder.

Normaldatum för första frostnatten för hösten baserat på data för referensåren 1991–2020. Lokala skillnader förekommer, så detta är en något utjämnad och förenklad version. Källa: SMHI. Foto: SVT

Redan i början av augusti är det i snitt på dags först höstens första frostnätter i delar av Jämtland–Härjedalen, medan det dröjer till slutet av november innan kustområdena i Götaland noterar första natten med köldgrader i luften. För det handlar ju om att lufttemperaturen på två meters höjd ska nå under nollgradersstrecket. Markfrost, alltså minusgrader vid marken trots plusgrader i luften, inträffar ju oftast avsevärt tidigare än första nattfrosten.

Sista vårfrosten eller första höstfrosten?

Normaldatumen är ett snittvärde dessutom, så det skiljer väldigt mycket från år till år. Exempelvis är ju köldrekordet i augusti för Götaland hela 5½ minusgrad i Axelfors, Västergötland den 26 augusti 1899. Andra år, när höstvädret är milt, kan första frostnatten låta vänta på sig till december. Så sent är å andra sidan helt omöjligt att första frosten dyker upp i västra Norrland.

Genomsnittligt antal dygn med frost per månad baserat på data för referensåren 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Längre norrut kan det ju till och med svårt att avgöra vad som är sista frostnatten för våren och första för hösten när det ibland inte ens blir meteorologisk sommar i de svenska fjällen. Då kan köldgrader förekomma även mitt i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet