I januari har allt som oftast vintern ett stadigt grepp om norra Sverige, medan kampen mellan milt och kallt rasar för fullt i söder. Månaderna november, december och januari är de mest stormfrekventa under året, för de flesta stormar uppträder när kampen mellan kallt och milt eskalerar.
På vintern, inte minst i just januari, finns störst ”utrymme” för stora skillnader i temperatur från dag till dag och från år till år. På senare år har varma januarimånader varit mest förekommande, såsom 2020 som var rekordmild i stora delar av landet. Senast kylan i januari hade ett rejält grepp om södra Sverige var 2010.
Förenklat finns två varianter av januariväder i Sverige. Antingen är det fritt fram för vädersystem västerifrån, vilket ger milt och mycket regn och/eller snö i söder. I norr får fjällen rikligt med snö, medan vädret är mer varierat för inre och östra Norrland. Det andra alternativet innebär ett stabilt läge. Kyla, varierad molnighet, nederbördsfattigt och vindar mest österifrån dominerar, men snöbyar kan bildas i pålandsvinden in mot ostkusten och även vid hävning in mot de östra fjällen.
Moln och vind styr temperaturen
Solen har ingen egentlig påverkan på vädret i januari, utan temperaturen styrs till stor del av molnighet och vind. Förenklat är det kallt om det är klart och vindsvagt, medan moln och vind ger högre temperatur.
Är det kallt och vindsvagt kan inversioner bildas, vilket är när kalluften ansamlas i lägre terräng. Kall luft är tyngre än varm luft, vilket gör att kalluften ”rinner” ner i dalgångar och svackor. I högre luftlager är luften varmare, och då krävs oftast ökad vind för att ”riva upp” en inversion.
Klimatförändringarna märks tydligast på vintern
Likt december har januari blivit avsevärt varmare de senaste decennierna. Det är den månad på året där den pågående klimatförändringen märks mest.
Milda vintrar är det absolut tydligaste tecknet på den pågående klimatförändringen, och som en följdeffekt därav faller det även mer nederbörd i januari nu än tidigare. Skillnaden är dock relativt liten, och tydligt olika förändring i olika delar av landet.
NÅGRA SVENSKA VÄDERREKORD FÖR JANUARI
Varmast: 12,4 grader i Allgunnen, Småland den 5 januari 1973
Kallast: 49,0 minusgrader i Vuoggatålme, Lappland den 1 januari 1951 och i Karesuando, Lappland den 27 januari 1999
Högst månadsmedeltemperatur: 6,1 grader i Måseskär, Bohuslän och i Väderöarna, Bohuslän 2020
Lägst månadsmedeltemperatur: 25,3 minusgrader i Vittangi, Lappland 1893
Störst dygnsnederbördsmängd: 104,3 mm i Katterjåkk, Lappland den 10 januari 2002
Störst månadsnederbörd: 429,0 mm i Jormlien, Jämtland 1989
Störst snödjup: 279 cm i Kopparåsen, Lappland den 11 januari 1926
Högst medelvind i fjällen: 47,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 18 januari 2017
Högst medelvind vid kusten: 39 m/s i Vinga, Västergötland den 5 januari 1976
Högst byvind: 78,7 m/s i Tarfala, Lappland den 3 januari 2002
Mest solskenstid: 122 timmar i Karlstad, Värmland 1976