Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

När brukar det bli höst?

Uppdaterad
Publicerad

Träden skiftar färg, dagarna blir kortare och kylan smyger på. Det känns tungt för många medan andra rankar höstens klara luft och naturens färgfest högt.

Hösten kommer i många steg. Alltifrån skolstart och surströmmingspremiär, via en avklingande bär- och fruktsäsong till höstlövens färgprakt och nattfrostens intåg.

Den meteorologiska gränsen för höst är när vi kryper under 10 grader sett till dygnets genomsnittliga temperatur. Hösten tar ofta över i delar av fjällvärlden redan i augusti. Den stora höstentrémånaden är annars september, då hösten tar klivet från norra Norrlands inland ner till Götalands inland.

Höstens normala ankomst baserat på referensåren 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Vid kusterna hänger sommaren kvar längre än i inlandet, för det uppvärmda havsvattnet dämpar nattkylan och därmed blir dygnsmedeltemperaturen högre. Svenskt rekord för sen höststart är den 19 november 2015 i Utklippan, Blekinge och i Skillinge, Skåne.

Definition av meteorologisk höst

– Fem dygn på raken där varje enskilt dygn har en dygnsmedeltemperatur under 10,0 grader.

– Tidigaste möjliga datum för höstens ankomst är den 1 augusti.

– När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de fem dygnen som höstens ankomst.

Brytdatumet den 1 augusti innebär också att om det inte blivit sommar kan våren aldrig pågå längre än till och med den 31 juli. Om temperaturen omkring den 1 augusti pendlar upp och ner kring en medeltemperatur på 10 grader råder ingen definierad årstid förrän man får fem hösttempererade dygn på raken under 10,0 grader. Teoretiskt kan även sommaren anlända efter den 1 augusti, förutsatt att man får fem sommarvarma dygn på raken innan hösten hinner anlända.

Senare start än tidigare

Höstens normala ankomst har senarelagts i och med bytet till referensperioden 1991–2020 mot den tidigvarande 1961–1990. Skillnaden är cirka en vecka, med störst förändring i norr där det lokalt handlar om två veckor. Det är föga förvånande med tanke på att såväl augusti som september nu är tydligt varmare än tidigare.

Förändring av höstens normala start mellan nuvarande referensperioden 1991–2020 och den tidigare gällande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

Nästintill hela landet har nu en senare höststart än tidigare. Dock är förändringen i snitt något mindre för kustområdena i söder jämfört med övriga landet. Lokalt är normalt startdatum helt oförändrat.

HÖSTENS NORMALA ANKOMST FÖR NÅGRA ORTER

Först ut på brytdatumet den 1 augusti eftersom de i snitt aldrig får sommar: Tarfala och Stekenjokk, Lappland samt Blåhammaren och Åreskutan, Jämtland

Malmö 13 oktober

Göteborg 10 oktober

Visby 8 oktober

Jönköping 29 september

Stockholm 4 oktober

Karlstad 29 september

Sundsvall 19 september

Östersund 12 september

Umeå 18 september

Sorsele 2 september

Luleå 14 september

Kiruna 24 augusti

Sist ut: Falsterbo, Skåne den 19 oktober

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet