Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vintern tog en månadslång paus

Uppdaterad
Publicerad

Efter rivstarten i slutet av oktober gjorde vintern en månadslång paus och återkom först mot slutet av november med några mycket händelserika dygn. November blev totalt sett väldigt mild, men inte alltför blöt.

November blev mycket mild i hela landet, men inte speciellt nederbördsrik trots att det var tal om gråväder mest hela tiden. Många regnväder tog nämligen vägen upp längs norska kusten, och det gjorde att milda syd- och sydvästvindar förde upp molnigt och disigt väder, och bara lite nederbörd över landet. Till slut, lagom till månadens slut, blev vädret mer händelserikt med först regn i massor och sedan snöfall, blåst och snödrev. Kung Bore hade åter presenterat sig för alla sörlänningar.

Medeltemperaturen blev mycket över det normala i hela landet, men det räcker med att backa ett år till 2011 för att hitta en novembermånad som var ännu varmare än i år i så gott som hela landet. Avvikelsen i år blev mestadels 1-5 grader, med störst avvikelse i norr. Kallast i november var det i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen med en medeltemperatur på 7,9 minusgrader, medan Falsterbo i sydvästligaste Skåne hade varmast med 6,8 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Frånsett en blöt inledning och en blöt avslutning var november tämligen torr. Sammantaget föll därför mindre nederbörd än normalt i november på många håll i landet. Det gäller främst i ett stråk från Jämtland och ner mot kusten och vidare norrut till Västerbotten samt i södra Dalarna med omnejd. Lokalt föll mindre än hälften av normal nederbördsmängd i november. Mycket regn och snö de avslutande dagarna gjorde att delar av Götaland och sydligaste Svealand fick mer nederbörd än normalt i november, men ingen station nådde upp till dubbelt så mycket som normalt. Närmast var Norrköping med 188 %, 85 mm (varav 39 mm dygnet den 27) mot normala 44 mm medan Kroppefjäll-Granan i Dalsland fick mest i millimeter räknat, 154 mm (varav 64 mm på bara två dygn den 26-27).

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen lyste till stor del med sin frånvaro, med två undantag, dels Kiruna med något fler solskenstimmar än normalt i november, likaså Visby. I övriga landet var det betydligt färre solskenstimmar än normalt, och i delar av Götaland mycket färre. I Göteborg noterades bara 21 timmar sol under hela månaden. Det är betydligt färre än Göteborgs normala mängd på 58 timmar, men inte så lite som novemberrekordet 14 timmar från 2009.

Fortsatt har det varit en relativt odramatisk höst utan något stormtillfälle vid svenska kusten, men det var skrattretande nära vid Ångermanlandskusten den 30. I fjällkedjan har vinden däremot vid flera tillfällen (den 1, 2, 7, 13, 14, 19 och den 24) nått stormstyrka. De allra flesta gångerna är det dock den utsatta mätplatsen Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen som noterat storm, som högst 30 m/s på förmiddagen den 2.

Vid ett enda tillfällen under månaden nådde byvinden över land stormstyrka. Natten till den 7 noterade Östersund-Frösön i Jämtland byvindar på 27 m/s.

Mycket vatten i och kring Vänern

Mycket regn tidigare i höst och sedan en mild och blöt inledning på november borgade för höga flöden i främst Värmland under månadens inledning. Den 1 föll 20-30 mm på många håll i västra Götaland och västra Svealand. Störst officiell nederbördsmängd det dygnet fick Svaneholm i sydligaste Värmland med 32 mm. Regnet vandrade vidare norrut över landet natten mot den 2 november och slog över i snö i inre och västra Norrland. Närmast kusten föll det enbart regn, som mest 32 mm i Hudiksvall i Hälsingland. Det värdet kommer att registreras på dygnet den 1.

Som en följd av allt regn utfärdades en varning för höga flöden i Byälven mellan Glafsfjorden och Vänern den 2. Först två veckor senare, och tack var rätt stabilt väder dessa veckor, hade flödena kulminerat och varningen togs bort. Utöver Byälven fanns även en varning ute den 5-16 för högt vattenstånd i Vänern och den 12-13 för höga flöden i Upperudsälven i Dalsland.

Tillfälligt kallare

Ett par dagar in i månaden drog tillfälligt kallare västvindar in över landet och rensade upp en del bland molnen. Natten till den 7 friskade nordvästvinden i ordentligt över mellersta Norrland, som mest med de redan nämnda stormbyarna i Östersund. Även i övrigt blåste det hårt i mellersta Norrland med byvindar på 23 m/s i Mattmar i Jämtland och 21 m/s på Kramfors flygplats i Ångermanland, i Sundsvall-Råsta i Medelpad och i Hallhåxåsen i Jämtland. Cirka 2 000 abonnenter blev strömlösa, främst i Ragunda och Bräcke i Jämtland, i Sollefteå och Örnsköldsvik i Ångermanland och i Ånge i Medelpad.

Snöbyarna som drog in över södra Lappland gav dessa dagar en rejäl påspädning på sina håll. Störst snödjupsökning på ett dygn fram till morgonen den 8 blev det i Ytterrissjö i sydligaste Lappland med 34 cm och Kittelfjäll i södra Lapplandsfjällen 33 cm.

Mycket vatten i Glafsfjorden och Kyrkviken i Arvika den 8 november. Foto: Jan Andersson, SVT

Den 8-10 låg tillfälligt också lite snö i inre Svealand och ytterst lokalt även i Östergötland.

Grå, grå, grå...

När mildluften sedan återkom den 10-11 föll mycket av nederbörden som regn även i norr. Talljärv i mellersta Norrbotten fick 43 mm dessa två dygn. Därefter följde många helt typiska gråvädersdagar i större delen av landet. Dis och dimma kom och gick och vissa dagar blev det knappt ljust. Precis vad man kan förvänta sig i november när mildluften trycker på söderifrån och snön lyser med sin frånvaro.

Mildluften kulminerade den 14-15 med uppåt eller till och med drygt 10 grader långt norrut i landet. Månadens högsta temperatur blev 11,4 grader i såväl Norrköping i Östergötland den 14 som i Karlshamn i Blekinge och på Kalmar flygplats i Småland den 15. För övriga landsdelar blev månadens högsta temperatur i Svealand Eklången, Berga och Eskilstuna, samtliga i Södermanland med 11,3 grader den 14, i södra Norrland Gävle i Gästrikland 10,7 grader den 14 och i norra Norrland Umeå flygplats 7,3 grader den 21.

November bjöd på många gråmulna och disiga dagar, som här i Värmland den 21 november. Foto: SVT Värmlandsnytt

Snögränsen försköts alltmer norrut och allt närmare fjällvärlden under mildvädret. Frånsett en kort pendling söderut igen i samband med kalluften den 5-9 höll trenden med minskad snöutbredning i sig ända fram till den 26. Inte ens i norra Dalarna fick snön ligga kvar. Den 22-25 fanns faktiskt inget observerat snötäcke alls i hela Svealand.

Tillfällig kalluft drog ner över nordligaste Norrland den 20, vilket resulterade i ett nytt säsongslägsta med 24,2 minusgrader i Nedre Soppero i norra Lappland.

Regn i massor gav översvämningar

Under månadens sista dygn slog vädret om och blev allmänt kallare i hela landet. Det började med flera regn som från sydväst drog upp över Götaland och södra Svealand, men som sedan inte nådde så mycket längre norrut. Till en början var det enbart regn som föll, och inte så lite heller. Framför allt dygnet den 27 blev blött i östra och norra Götaland och södra Svealand, där främst Södermanland och Östergötland drabbades hårt.

Det blev snabbt långa köer på E4:an söder om Norrköping på sena eftermiddagen den 27 november. Trafiken fick ledas om via Kimstad och Norsholm då allt regn under dagen orsakat översvämning på E4:an. En dryg timme var vägen helt avstängd innan den öppnades för trafik i norrgående riktning. Södergående var avstängd hela natten. Foto: SVT Östnytt

Över 30 mm på ett dygn föll på följande platser:

Kroppefjäll-Granan 38 mm den 26,

Tystberga i östra Södermanland 53 mm den 27,

Östra Husby i norra Östergötland 43 mm den 27,

Norrköping 39 mm den 27 (nytt dygnsnederbördsrekord för deras del i november),

Vånga i Östergötland 39 mm den 27,

Asker i Närke 38 mm den 27,

Dalarö vid Södermanlandskusten 37 mm den 27,

Eklången 35 mm den 27,

Börrum i östra Östergötland 34 mm den 27,

Gotska Sandön på norra Östersjön 33 mm den 27 (nytt dygnsnederbördsrekord för deras del i november),

Tullinge i östra Södermanland 31 mm den 27,

Härsnäs i Östergötland 31 mm den 27,

Gillinge vid Södermanlandskusten 31 mm den 27,

Söderköping i Östergötland 31 mm den 27

och Lida i västra Södermanland 30 mm den 27.

Den 27 november började regnet slå över i blötsnö i Örebro. Foto: SVT Tvärsnytt

På de två dygnen den 26-27 fick Tystberga sammanlagt 78 mm och Kroppefjäll-Granan 64 mm. Mätserien Tystberga har inte varit i drift så pass länge att det finns någon statistik gällande normalmängder för stationen, men troligen är 78 mm klart mer än man normalt får under en hel novembermånad. Kroppefjäll-Granan får en normal november sammanlagt 96 mm. Den 27 noterade såväl Norrköping som Gotska Sandön nya dygnsnederbördsrekord för november. Vattenmassorna orsakade problem med översvämningar, bland annat fick E4 söder om Norrköping stängas av i södergående riktning från eftermiddagen den 27 och vidare under natten. Kortvarigt stoppades även norrgående trafik.

I Stora Vika utanför Nynäshamn i Södermanland bildades en helt ny sjö efter allt regnande den 27 november. Foto: Mikael Eriksson, SVT

Vinterns återkomst gav snö även i söder

Regnet övergick efterhand alltmer i snö när kallare luft drogs ner över landet den 27-30. Uppåt 20 cm föll från norra Uppland och upp längs Gästrike- och Hälsingekusten den 29.

Ost- och nordostvindar friskade också i alltmer, som mest med stormbyar vid några kuststationer den 30. Lungö utanför Härnösand vid Ångermanlandskusten var med 24,4 m/s ytterst nära att notera storm i medelvind, det fattades till slut bara en tiondel på eftermiddagen den 30. Fortsatt väntar vi alltså på det första stormtillfället vid någon svensk kuststation denna höst.

Cirka 4 000 abonnenter kring Norrtälje i Uppland var strömlösa den 30 och färjorna till och från Helsingfors hade stora problem i de flera meter höga vågorna på norra Östersjön och Finska viken. Som vanligt i samband med första snön blev det mängder av avåkningar och kollisioner i Stockholms-trafiken, så smått den 29 men än mer den 30.

Nordostvindar, snöbyar och snödrev vållade stora problem den 30, från Södermanland i söder till Västerbotten i norr. Snöbyarna letade sig allt längre norrut längs Norrlandskusten under dagen då vinden vred upp alltmer mot nordnordost. Det var rejält stora mängder snö som föll, 20-50 cm på många platser från norra Uppland och vidare upp längs södra Norrlandskusten. Allra störst snödjupsökning under månadens sista dygn fick Hassela i nordligaste Hälsingland med hela 60 cm, uppmätt på morgonen den 1 december. Övriga snödjupsökning på 30 cm eller mer sista dygnet blev Sänningstjärn i nordligaste Hälsingland 47 cm, Kilafors i södra Hälsingland 46 cm och Stordalen-Midlanda i Medelpad 36 cm.

Uppåt 20 cm nysnö och hårda nordostvindar i Hudiksvall den 30 november. Foto: Kristoffer Pettersson, SVT

Även Vänerns och Vätterns öppna vatten gav upphov till snöbyar. Vindriktningen gjorde att snön från Vänern föll mest över Skara i Västergötland med 27 cm. Det kanske kom ännu mer någon annanstans, men inte på någon officiell mätplats i alla fall.

I millimeter räknat fick Hudiksvall klart mest nederbörd den 30 med 50 mm. Det var den enda stationen i landet det dygnet som fick 30 mm eller mer, men det gav bara en snödjupsökning på 17 cm. Det kan exempelvis jämföras med Hasselas 19 mm som alltså gav hela 60 cm snö. Det kan variera mycket mellan faktisk nederbördsmängd och uppmätt nysnömängd. Det normala är att 1 mm nederbörd ger 1 cm snö, men som syns av rapporterna från Hudiksvall och Hassela är fallet inte alltid så. Hur blöt eller kall snön är och hur mycket det blåser är några faktorer som påverkar förhållandet mellan nederbördsmängd och snödjupsökning.

Månadens största snödjup

Om man räknar snödjupsmätningen den 1 december till november, vilket man med fog kan göra då nederbördsdygnet räknas fram till morgonen den 1 i påföljande månad, blir novembers största snödjup för de olika landsdelarna som följer:

I Götaland Skara i Västergötland 27 cm den 1 december,

i Svealand Älvkarleby i norra Uppland 42 cm den 1 december,

i södra Norrland Hassela i nordligaste Hälsingland 75 cm den 1 december

och i norra Norrland Katterjåkk 62 cm den 19 november.

Om man strikt håller sig till snödjupsmätningar gjorda under november står sig bara Katterjåkks notering, i övrigt blir värdena:

I Götaland Mullsjö i ostligaste Västergötland 13 cm den 30,

i Svealand Gördalen i norra Dalarna 32 cm den 20

och i södra Norrland Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen 38 cm den 1.

Vinterkyla

Efter att ha gjort halt i en månad tog vintern ett stort kliv söderut under månadens två sista dygn. Eftersom man först fem dygn i efterhand med säkerhet kan säga om vintern anlänt eller inte är det inte helt säkert än, men sannolikt anlände vintern till resterande del av Svealand och även till större delen av Götaland den 29-30. Förmodligen var det bara kustnära områden i södra Götaland som fortsatt hade höst när december månad inleddes.

Det var inte bara i söder som temperaturen sjönk mot månadens slut, utan även i norr blev det allt kallare även om det där precis som i söder var mycket moln som hindrade ett snabbt temperaturfall. Den 29 blev det trots allt nytt säsongslägsta med 28,9 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen. Under månadens sista dygn klarnade det till slut upp alltmer över nordligaste Norrland. Det märktes direkt på temperaturen som föll grad för grad. Innan novembers sista temperaturdygn var till enda klockan 19 den 30 hade temperaturen fallit till 32,4 minusgrader i Karesuando i nordligaste Lappland. temperaturen fortsatte sedan att sjunka, men den temperaturen hamnar statistiskt sett i december månad.

En minst sagt händelserik avslutning av november med kyla och snö i massor blev utropstecknet för en i övrigt mild, grå och tämligen odramatisk vädermånad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet