Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nitzan berättar om pärlemormoln.

Pärlemormoln

Uppdaterad
Publicerad

Molnens kronjuvel, pärlemormolnen, är en raritet. De bildas högt upp i atmosfären på 20-30 kilometers höjd i den så kallade stratosfären.

Pärlemormoln syns vanligen i samband med gryning eller skymning och oftast långt norrut samt under vintern.

De består av pyttesmå is- eller vattenpartiklar samt svavelsyra och salpetersyra. För att molnen ska bildas behöver det vara under -75 grader, varför de huvudsakligen syns på höga breddgrader som här i Skandinavien, eller Skottland och Antarktis. Luften i de lägre nivåerna behöver vara klar och ren för att molnen ska synas med sina vackra färger.

För att alla pärlemorfärgerna ska synas behöver också storleken på partiklarna vara lika så att ljuset från solen kan spridas på ett likartat sätt för varje våglängd. Då uppstår en så kallad irisering, som gör att molnen skimrar vackert som pärlemor. Om molnen bildas av olika stora partiklar blir de istället silvervita.

Pärlemormoln finns i Stratosfären

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pärlemormoln bildas i Stratosfären på 20-30 km höjd. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet