Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Halo fenomenet i Sollefteå den 23 november. Foto: Carolina Visser

Parry arc

Uppdaterad
Publicerad

Ibland uppstår något som liknar en ”rund regnbåge” omkring solen – fenomenet kallas Halo. Solens strålar bryts i iskristaller högt upp i atmosfären som avbildar en cirkel i regnbågens alla färger. Under gynnsamma förhållanden har man chansen att se ett sådant Halo-fenomen. Något som är betydligt ovanligare är att se flera bågar som avbildas på samma vis. Den inre cirkeln kallas 22° Halo och den yttre kallas 46° Halo. Den yttre får ett omkastat färgschema med den röda färgen innerst och den blå färgen ytterst. Färgschemat blir omvänt eftersom den yttre cirkeln avbildas när solljuset bryts två gånger i iskristallerna.

Ovanför respektive Halo tangerar en motriktad båge (med ett likadant färgmönster). Ovanför den yttre 46° Halon bildas något som kallas för en Cirkumzenitalbåge och ovanför den inre 22° Halon hittar vi en så kallad övre tangentbåge.

Optiska fenomen

Den övre tangentbågen kan bli ett mycket vackert skådespel, där ett tydligt V-format ljus skiner upp precis i zenit (liksom Cirkumzenitalbågen). Ännu en gång avbildas en ny båge ovanför den övre tangentbågen som kallas för ”Parry arc” eller ”avvärjningsbåge”.

Alltså förekommer det ibland att en mängd olika färgglada bågar som omger himlen och ett sådant ”totalt” Halo-fenomen är ovanligt eftersom det kräver rätt väderförhållanden när solen står lågt i horisonten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Optiska fenomen

Mer i ämnet