För att det ska bli meteorologisk sommar krävs fem dygn på raken med en dygnsmedeltemperatur på minst 10 grader varje enskilt dygn. Därefter anges det första av dessa dygn som startdatum, så det är först i efterhand som vi kan säga exakt när sommaren anlänt till en vis plats.
Redan i april var det på vippen att sommaren gjorde entré. Det föll dock på målsnöret, för det stannade på fyra sommarvarma dygn på raken den 17–20 april i Malmö, Lund, Helsingborg och Osby i Skåne samt i Karlshamn i Blekinge och i Göteborg. Bör kanske sägas att det redan den 29–31 mars förekom lokalt sommarvarma dygn i Sydsverige.
Varm luft strömmade in över landet i början av maj och sommaren anlände då till stora delar av Götaland och Svealand. Först ut att få sommar var sydvästra Götaland den 9 maj, och sedan större delen av Götaland och en bit upp över Svealand också dagen därpå. Efter det bjöd maj på kallare väder och sommaren kunde inte breda ut sig mer. Men i månadsskiftet till juni har vi åter fått in varm luft över landet och vi kan konstatera att den meteorologiska sommaren har kommit till Norrland. Och lagom till nationaldagen är det meteorologisk sommar i nästan hela landet. Det är bara delar av Lapplandsfjällen som fortsatt har vår.