Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Första fullmånen efter vintersolståndet härfrån Heby 10/1 Foto: Mats Köbin

Stor måne

Uppdaterad
Publicerad

Många såg en stor måne fredag morgon vid horisonten och trots att vi rent logiskt förstår att månen inte varierar i storlek så ser den onekligen olika stor ut när den står högt upp på himlen och när den är nära horisonten.

Detta är en synvilla och kallas månillusionen.

Att vi upplever den större vid horisonten är en synvilla som har flera möjliga förklaringar. En förklaring är att vi upplever månen som större när vi kan jämföra den med träd och hus och andra objekt vid horisonten. En annan är att vi har en inbyggd felaktig upplevelse av himlavalvets form och vår hjärna tror att objekt som ligger vid horisonten ligger längre bort än de rakt ovanför oss. Vi har en känsla av att det är längre till månen när den ligger vid horisonten än när den är rakt ovanför huvudet då vi upplever att den är större vid horisonten än rakt ovanför.

Den kanske senaste förklaringen beskrivs så här: ”Hypotesen är att hjärnan förvränger den visuella projektionen och förstärker den binokulära skillnaden vilket ger en ökning av vinkelstorleken” Den beskrivs närmare i tidningen NyTeknik

Månen har en elliptisk bana runt jorden och ser något lite större ut de gånger den är som närmast jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.