Väderchatt
Belysande med "svart is". Is som inte syns men finns • "Svart is" ett nytt begrepp för mig idag på nyheterna. Men så belysande. Och inte ser man isen fast den finns där på våra vägar. Annars en mer självklar tanke när det finns snö så blir det is. Här bara regn som blir till is. Och dessutom ishalt.
Ja det är den mest förrädiska formen av halka då den inte syns.
MR P • Vad hände med den ” kallare luftmassa ” som skulle dra in nästa vecka ? Som det skrevs om här i chatten tidigare .
Kul du minns! Jag tänkte på samma sak tidigare idag. Nu ser luftmassan ut att va lite mindre kall om jag minns rätt, men fortsatt att det drar en en kallare luftmassa jämfört med i helgen. Så fortsatt kallare, men dämpad kyla. Om kalluften ska få genomslag får det gärna blåsa mindre och gärna inte från sydväst. Och det är väl vad som håller uppe temperaeturen i prognosen just nu.
Trippeluppvärmning av mina blommor? • Nu förstår jag varför mina blommor runt sommarstugan tidigt blir vårpigga jämfört med min plantering en bit ifrån som inte har någon husvägg. Det måste bli trippeluppvärmning av blommorna runt sommarstugan? Själva solen, reflektionen från husväggen och så till sist uppvärmningen av marken?
Ja så kan man se det. Så fortsätt plantera där :)
Stadens snöhögar är hopplösa på att smälta bort! • Tror ibland att saltet tillsammans med sanden i plogade snöhögar i stan får någon slags armering som gör att det smälter trögt. På landet där det inte saltas och sandas och där högarna bara innehåller snö så smälter det fortare. Och så har det alltid varit. Stadens snöhögar är hopplösa på att smälta bort.
Kanske är mer orenheter som hamnar uppe på snön i stan.
Även isblock till kylskåpen sparades under sågspån! • Innan de moderna kylskåpen kom så använde man isblock. På samma sätt som man i dag sparar snö inför skidtävlingar så sparade man isblock och även dem under sågspån. Det var mycket jobb med att såga till isblocken i sjön. Det gjordes för hand för att sedan transportera dem med häst och vagn. Isblock vägde tungt. Och det här är inte länge sedan. I början på 1900-talet.
Just ja, det stämmer.
Förvirring! Vad gör saltet egentligen? • Tittar på skidskytte i Schweiz i dag och där saltar man snön i spåren för att de inte ska bli så blöta och töa bort. Så då måste saltet binda snön på något sätt? Men tidigare här var det prat om just saltet och sandning på våra gator. Och snöhögar i stan som inte vill töa bort. Sanden behövde saltet för att fästa fick vi veta annars skulle sanden blåsa bort. Samtidigt saltade man gatorna för att snön skulle smälta bort. Och så var det snöhögarna med plogad snö innehållande sand och salt som nästan aldrig vill töa bort i stan. Därför undrar jag vad saltet gör. Binder saltet snön eller gör saltet så att det töar bort?
Det är en hel vetenskap med salt och snö. Jag har jobbat med halkprognoser men är inte driekt doktor i saltvetenskap. Generellt funkar salt bara ner till kanske 10 minusgrader, därefter kan saltet få en motsatt effekt. Lägger man till temperaturens fluktuation kan salt i skidspår få snö att smälta och sen frysa till is och skapa en mer fördelaktig yta att köra skidor på. Smutsiga snöhögar kan ligga kvar väldigt länge om man får ett skyddande lager med smuts och sand. En del skidanlägningar och evenemang såsom Vasaloppet sparar snö under sågspån om jag inte minns fel för att skyffla fram när det tryter.
Johan M. • Bye bye snö! Sista för säsongen? (Stockholm.)
Hmm, man undrar ju. Jag tror inte jag byter till sommardäck på cykeln riktigt än. Kanske vågar hoppas när halva mars passerat och det inte finns någon kyla på väderkartorna kommande 1-2 veckorna. Kanske lite fegt, men vi har ju blivit brända förr.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.