Väderchatt
Jorgen Andersson • Ang fredag förmiddag 21 febr undrar jag om ishalka genom t ex underkylt regn har stor möjlighet att uppträda i ett område i inre Skåne inom triangeln Lund - Eslöv - Tomelilla?
Vänligen klargör
Jörgen
Det är ju i utkanten av varningsområdet och risken är inte lika stor där. Dock svårt att dra exakta gränsen på varningskartan, så man får va på sin vakt även i södra Skåne.
Förvirring! Vad gör saltet egentligen? • Tittar på skidskytte i Schweiz i dag och där saltar man snön i spåren för att de inte ska bli så blöta och töa bort. Så då måste saltet binda snön på något sätt? Men tidigare här var det prat om just saltet och sandning på våra gator. Och snöhögar i stan som inte vill töa bort. Sanden behövde saltet för att fästa fick vi veta annars skulle sanden blåsa bort. Samtidigt saltade man gatorna för att snön skulle smälta bort. Och så var det snöhögarna med plogad snö innehållande sand och salt som nästan aldrig vill töa bort i stan. Därför undrar jag vad saltet gör. Binder saltet snön eller gör saltet så att det töar bort?
Det är en hel vetenskap med salt och snö. Jag har jobbat med halkprognoser men är inte driekt doktor i saltvetenskap. Generellt funkar salt bara ner till kanske 10 minusgrader, därefter kan saltet få en motsatt effekt. Lägger man till temperaturens fluktuation kan salt i skidspår få snö att smälta och sen frysa till is och skapa en mer fördelaktig yta att köra skidor på. Smutsiga snöhögar kan ligga kvar väldigt länge om man får ett skyddande lager med smuts och sand. En del skidanlägningar och evenemang såsom Vasaloppet sparar snö under sågspån om jag inte minns fel för att skyffla fram när det tryter.
Johan M. • Bye bye snö! Sista för säsongen? (Stockholm.)
Hmm, man undrar ju. Jag tror inte jag byter till sommardäck på cykeln riktigt än. Kanske vågar hoppas när halva mars passerat och det inte finns någon kyla på väderkartorna kommande 1-2 veckorna. Kanske lite fegt, men vi har ju blivit brända förr.
Toker • Jag minns min barndoms mars. Det var nästan alltid nån eller ett par decimeter snö kvar på marken. Men runt den nedersta delen av trädstammarna i skogsbrynet hade snön smält bort och kanske nån vårlök tittade fram. Varför var snön bortsmält runt träden? Tar solen mer där? Jag bara undrar.
Ja i soliga lägen töar det lättare i lä av något. Luten har svårt att absorbera solstrålning. Likaså snö. Men väggar, träd och snöfri mark värms lättare upp och skickar tillbaka värmestrålning.
Belysande med "svart is". Is som inte syns men finns • "Svart is" ett nytt begrepp för mig idag på nyheterna. Men så belysande. Och inte ser man isen fast den finns där på våra vägar. Annars en mer självklar tanke när det finns snö så blir det is. Här bara regn som blir till is. Och dessutom ishalt.
Ja det är den mest förrädiska formen av halka då den inte syns.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.