Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer
SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Xxx • Helt omöjligt att det var getingar!!!!

Henrik M • Hej Nils! Du skriver att dygnsmax brukar vara klockan 14 på dagen. Stämmer det verkligen? Jag har inte gjort någon systematisk undersökning, men min erfarenhetsmässiga känsla är att det snarare brukar vara som varmast några timmar senare, typ mellan 15 och 17 på eftermiddagen (på sommarhalvåret).

Det beror helt på situationen, men ja det kan mycket väl stämma!

R. • 20 grader och snöstorm på torsdag. Det låter som att vi lever i ett avlångt land. Sedan bakslag i en och en halv vecka. Hoppas att påskvädret blir trevligare.

Det svänger ordentligt :)

Anna Garmo • Hej,
Vet inte om mån kommenterat tidigare ...
Den nya vita kvadraten där den kommande temperaturen förutspås är inte så rolig, speciellt inte om ens TV-skärm är av den mindre storleken. Hela Sveriges karta lyser vit och det är svårt att avgöra var temperaturprognosen befinner sig. Dessutom lär det finnas en färgkod på det vita kvadraten. Den syns inte om man har en liten skärm (dessutom har jag ingenstans kunnat läsa mig till vad den betyder).
Känner mig lite diskriminerad (min TV-skärm är 43 tum och jag har ingen lust att köpa en större). Nån mer som kommenterat detta?
Mvh

Hej Anna! Tack för din synpunkt. Det är flera som kommenterat detta. På vår gamla väderkarta var det svårt att se temperatursiffrorna. Därför valde vi att testa att lägga en vit platta bakom varje siffra. Det är dock lite svårt att få det klockrent. Vi skruvar fortfarande på saker och ting. Förhoppningsvis ska vi hitta en bra lösning.

Fjärilar behöver också regn och svalka • Sommaren 2018 blev en för varm och torr sommar för den blå och fina fjärilen kronärtsblåvinge. Så nu finns den inte längre kvar. I Dagens Nyheter igår, söndag fanns att läsa om den och andra fjärilar. Det är inte bara vi som längtar efter regn och svalka utan fjärilarna behöver det också.

Odlingsväder? • Går det att på något sätt veta om vi kommer att få ett bra odlingsväder i år i Norrtäljetrakten?

Nej det är svårt att veta. Hänger ju på om det blir mer regn här under våren.

Anders • Varför rapporterar Ni vädret justerat för sommartid? Hela samhället i övrigt får ju snällt acceptera dumheten att överge normaltid!

Det handlar om att det brukar va varmast då. Vi hade ju annars kunnat visa vädret kl 12. Men då måste man lägga på några grader på sommaren för att få max-temperaturen.

Det har också en rent teknisk orsak. Vädermodeller liksom väderobservationer har egenskaper som följer en internationell standard. En av dessa egenskaper är att utgå från UTC-tid och inte lokal tid. UTC-tid är typ samma sak som GMT.

Kartan vi visar för vädret på dagen har alltså modelltiden 12 UTC hela året. Vid normaltid ligger vi +1 i förhållande till UTC, därav kl 13. Vid sommartid +2, därav kl 14.
Om vi skulle visa lokal tid kl 13 hela året skulle vi sommartid alltså börja visa data från 11 UTC - denna tid finns det inte alltid väderdata för! Prognosen skulle alltså riskera att bli konstig.

Andersson • Det här måste väl ha varit en av de varmaste marsmånaderna någonsin?

På några platser, ja. Stenborg filar på en väderkrönika över förra månaden och den lär väl komma ut imorgon när han har alla obsar.

Bore • I bergiga länder som Norge, Schweiz, Österrike m.fl.. måste det väl vara en stor utmaning att göra detaljerade väderleksprognoser? Vindhastighet, molnighet och nederbörd påverkas ju väldigt mycket beroende av topografin.

Ja det stämmer. Norge hade ju 18 grader här i vintras pga blåst över fjällen. Kustområden gör det också svårare och mer intressant om man så vill.

Toker • Vad är grejen med alla filmklipp på social medier om fallande moln? Kan ett moln verkligen falla ner på marken? Eller är det bara sån där AI bluff?

Låter som AI bluff, men jag har inte själv sett klippet.

Bysse • Jag har prognos på att det ska bli mycket blåsigt i norra Sverige på Torsdag/Fredag nästa vecka den 3- 4 april.
Stämmer det?
Kommer det bli vindvarningar?
Är det för att det är ett lågtryck som ska psssera åt sydost som det blir så blåsigt?
Var blir det blåsigast tror ni?
Är det kalluft som trycker på?

Hej! Det kommer bli blåsigt, men frågan är hur blåsigt. Finns risk för stormbyar i lägre terräng. Vindarna bildas av att det är stor tryckskillnad mellan högtrycket i söder och lågtrycket som drar in i norr.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.