Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Gunilla Blomberg • Hej och TACK
Ser igår och idag att man gjort något så att textningen inte längre skymmer södra Skåne. Glad Påsk!

Nu regn! Då 🌂 + 📺 + ☕️ ! • Det har nu blivit rejält kallt och så har det börjat regna i Stockholm. Tvära kast! Kommer det att hålla i sig ett tag nu?

Hej! Ser lite varmare ut på sikt. Kommer stegvis tillbaka under helgen och i nästa vecka.

🫙 📏 ? • Har inte alla regnvattenmätare samma storlek på bottenytan så att antal mm går att jämföra?

Nej, och graderingen av de olika stora uppsamlingskärlen beror ju på hur stor ”tratt” en regnmätare har. Om vi pratar klassiska regnmätare alltså, inte modernare varianter.

Rekordorter • Hur kommer det sig att vissa orter nästan alltid har det varmaste, kallaste eller blötaste vädret i landet?

Inte ovanligt att samma plats som ofta ligger i med i topp gällande maximitemperatur även finns med i topp för minimitemperatur också. Det beror då på platsens placering, oftast i en svacka/gryta som lättare värms upp när det är varmt men som även får ta del av kalluft som ”rinner ner” i svackan när det är kallt.

Att vissa platser ofta återkommer när man summerar nederbörd är ju att de är placerade just på sådana platser som klimatologiskt får mer nederbörd än andra platser. Exempelvis Mollsjönäs (nordost om Göteborg) som får mycket regn när luft från väster drar in över land och hävs när terrängen blir högre, varvid nederbördsutfällning sker.

Mätning av regn i Sverige? • Är den en kvadratmeter som man utgår ifrån när man mäter regn i Sverige?

Officiella nederbördsmätning i Sverige går till på olika sätt, men aldrig är det en yta på en hel kvadratmeter som ligger till grund.

Här kan du läsa om hur man mäter nederbörd (extern länk): https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/regn/hur-mats-nederbord

Blåser det mer på Öland än på Gotland? • Jag tycker att på Öland blåser det nästan jämt men inte på Gotland på samma sätt. Varför?

Hänger till stor del på var på Öland eller Gotland du befinner dig, och vilken vindriktning det är.

Gotland är ju större och har därmed mer ”inlandsväder” som generellt sett har lägre vindstyrka än Öland, som mest har kustnära områden oavsett var på ön man är.

Men å andra sidan ligger Öland lite mer skyddat för vindar västerifrån, då rimligen västra Gotland får ta mer vind. För allmänt är ju pålandsvind kraftigare än frånlandsvind vid en kust oavsett var den kusten finns.

Väderbiten • Vad ska man tro på?
Jag har en trådlös regnmätare, en sk Tipping bucket. Nu har jag ställt en vanlig genomskinlig regnmätare bredvid. Dom visar tyvärr lite olika. Den vanliga visar nån eller några millimeter mer, beroende på regnmängd. Vem ska man tro på?

Det beror rimligen på noggrannheten och kvalitén på respektive mätinstrument. Så svårt att svara på vilken som är mest korrekt tyvärr.

Svårt för att få igång regnandet då det inte regnar • Regn blir ju till nerifrån och uppifrån om och om igen och så kommer det in sidledes ibland har jag lärt mig här. Men om det är torrt länge blir det då inte svårt att få igång regnandet igen? Hur ska det gå till för att det ska starta igen?

Vädersystemen behöver gå på en annan bana än de gjort de senaste veckorna. Vi hade ju lite av det i påsk när ett regn kom upp söderifrån. Får se hur det blir framöver, om väderläget blir lika ”fastlåst” som det varit på sistone.

”Klimatförändringar i Sverige” en rubrik och länk? • För några dagar sedan så skrev jag här om att jag hittat till ”Klimatförändringar i Sverige”, 105 artiklar med bilder till. Jag hittade till dem under filmen om väder- och klimattärningen och där flera länktryckningar bort. Eftersom det var svårt att hitta så tänkte jag att ni skulle kunna göra en direktlänk dit med en tydlig rubrik ”Klimatförändringar i Sverige” på Vädersidan. 105 artiklar tar lite tid att läsa så det skulle vara bra att hitta dem igen men lite enklare än nu. Meteorolog Nils svarade här och han trodde att det var meteorolog Pererik som hade hand om det så därför skriver jag igen.

Det du hittat är en samlingssida som de lokala nyhetsredaktionerna har för klimatrelaterade artiklar. Så det är inte vi på vädret som har hand om den sidan. Här kommer länken: https://www.svt.se/nyheter/om/klimatforandringar-i-sverige

Riksnyheterna SVT Nyheter har också en samlingssida med klimatartiklar: https://www.svt.se/nyheter/om/klimatet

Blåsigt? För blåsigt? • Det finns inte många träd på de brittiska små öarna. Kan det bero på att det ligger så öppet och är för blåsigt? Vet att det inte riktigt är ert område men jag frågar i fall ni skulle veta.

Ja, vindutsatta platser har inga eller låga träd av helt naturliga orsaker. Det är helt enkelt för tufft väder där. Andra orsaker kan vara avverkning.

Helt OK väder? • Hej! Det verkar bli helt ok väder kommande dagar i södra Sverige. Inga stora regnmänger, växlande molnighet och ganska varmt. Vad anser ni?

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.