Väderchatt
Niclas • Hej,
Kanske en väldigt konstig fråga, men tänkte i alla fall försöka.
Om dagen efter vintersolståndet här i Sverige skulle vara sommarsolståndet, skulle det då ändå bli kallt? Tänker eftersom mark och hav är nerkylda. Eller hur stor betydelse har solen på så kort sikt?
Fantastiskt att ni har en sån här chatt, där man kan ställa lite ”udda” frågor som man gått och funderat på.
Hej Niclas! Det är en intressant fråga, och det är alltid kul att fundera på sådana hypotetiska scenarier.
Om vi tänker oss att dagen efter vintersolståndet plötsligt skulle bli sommarsolståndet, skulle det innebära att solen står som högst på himlen och dagarna är som längst. Trots detta skulle det fortfarande vara kallt, åtminstone till en början. Anledningen är att mark och hav har en stor värmekapacitet och tar tid att värmas upp.
Solen har stor betydelse för temperaturen, men det tar tid för dess energi att påverka klimatet. Även om vi skulle få mer solljus direkt efter vintersolståndet, skulle marken och haven fortfarande vara kalla eftersom de har ackumulerat kyla under en längre period. Det är därför vi ofta upplever de kallaste månaderna efter vintersolståndet, trots att dagarna blir längre.
Så, även om solen skulle stå högre på himlen, skulle det ta tid innan vi märkte en betydande uppvärmning. Det är en fascinerande tankeexperiment, och jag är glad att du delade det!
mvh
Pererik
Johan M. • Jättebra uppdatering Nitzan. Lärorikt.
Jag skulle gärna vilja ha mildluft eller i varje fall snöfritt både den 5 januari och runt den 25. (Sedan har jag inget direkt emot en kall februari.) vad är chansen för en mild januari i Stockholm?
Tack! Roligt att du uppskattar uppdateringen! Kan inte ge dig löften om hur det ska vara specifika datum. Jag har inte kollat så mycket på januari ännu.
Jobbar • Hur länge jobbar ni om dagarna ens börjar ni typ 05 på morgonen och slutar 23 typ ?
Vanliga vardagar (ej sommar och över jul-nyår) så är det alltid minst en meteorolog på plats från lite efter tre på morgonen till cirka tio på kvällen. Helger är vi bemannade dag och kvällstid. Vi har olika pass, vilket du säkert märker eftersom det är olika meteorologer på olika sändningar.
Errol Svegard • Kalliftsslussen har öppnats över Nordamerika. Lär dröja läääänge innan vi får nån vinter nu i (norra) Europa.
Vet inte om du har missat att det kommer en så kallad Canadian warming inom några dagar. Ovanligt varmt över norra Kanada. Det kan vara ett tecken på någon form av förändring för vår del också. Åt det kallare hållet det vill säga. Vi får se vad som händer.
Lorenzo • Spännande Atlantic ridge har jag aldrig hört innan skulle du kunna förklara vad det är om det finns en förklaring
Högtrycksrygg på Atlanten, ofta med storskaligt lågtrycksområde över Skandinavien brukar kallas för en Atlantic ridge (atlantisk rygg). Ibland kallas det också för negativ blockering.
Lorenzo • Hej Nitzan jätte bra förklaring på uppdateringen av prognosen. Min fråga är högtrycket rör väster ut mot Grönland det kan ju leda till Grönlands blockering vilket isåfall trycker ner Arktis luft är det något som kan ske ? God jul 🎄
Stort tack! Jag har inget konkret som pekar på Grönlandsblockering just nu. Mer Atlantic ridge som det kallas. Vi får se vad som händer längre fram.
Andersson • Kan det komma lite snö över Norrköping imorgon? Eller blir det regn eller ingen nederbörd alls? Klart visar 4 grader och yr 1, märkligt att det skiljer så mycket ibland…
Troligtvis inte någon snö, det ska mycket till för det. Det krävs att det kommer något småskaligt och oväntat just där du är. Det blir lite kallare natt mot julafton och på julaftons morgon jag är ytterst tveksam.
Emma • Kommer ni att berätta lite mer om vädret nu eftersom det verkar vara mycket halt på vissa platser?
Det gör vi i våra prognoser här på vår webb!
Alice • Hej!
Det ser ut att bli kallt väder i mellan Europa (Frankrike, Tyskland och Österrike osv) när vi får varmt väder
Det känns lite tokigt, varför blir det så?
God Jul!
Har inte exakt koll på alla detaljer här i olika länder, men det storskaliga vädret hänger samman med hur luftmassor fördelar sig, om det blir hög- eller lågtryck osv. Det påverkar också temperaturen vi upplever vid marken.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.